16:45:37 28.03.2024
Stiri

R. Moldova ar putea beneficia de resursele europene și ROMÂNEȘTI destinate modernizării. Bucureștiul va primi 29 de MILIARDE de euro în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență

Actualitate 19.05.2021 13:59 Vizualizări1473 Autor: Ziarul National
R. Moldova ar putea beneficia de resursele europene și ROMÂNEȘTI destinate modernizării. Bucureștiul va primi 29 de MILIARDE de euro în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență


România urmează să beneficieze din partea Uniunii Europene (UE) de un suport în valoare de peste 29 de miliarde de euro în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar o parte din acești bani ar putea ajunge în R. Moldova.

Discuții în acest sens au fost purtate de reprezentanții Platformei „DA”, în frunte cu Andrei Năstase, cu premierul României, Florin Cîțu.

În cadrul întrevederii, membrii Platformei „DA” au exprimat profunda recunoștință poporului român, Guvernului României pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani R. Moldova de către statul roman pe mai multe dimensiuni, cum ar fi procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană, susținerea dezvoltării economice a R. Moldova, inclusiv prin lărgirea accesului la piața românească, simplificarea redobândirii cetățeniei române în rezultatul căreia au beneficiat sute de mii de cetățeni moldoveni, dotarea și echiparea mai multor instituții publice din Moldova, dar și oferirea expertizei românești în mai multe domenii de politici publice.

„Am mulțumit premierului român și pentru suportul acordat în ultimii doi ani, marcați de pandemia COVID-19, prin echipamente medicale, loturi de vaccin și alte contribuții semnificative. S-a discutat cu domnul Florin Cîțu despre posibilitățile de extindere pentru cetățenii R. Moldova a PNRR. S-a convenit să fie identificat un mecanism ca și cetățenii moldoveni să poată beneficia de resursele europene și românești destinate modernizării”, se arată într-un comunicat de presă al Platformei „DA”.

Potrivit sursei citate, una dintre soluții ar fi elaborarea unui mecanism de accesare a resurselor financiare prin proiecte transfrontaliere. E vorba de sisteme de gestionare a apei (apă și canalizare, irigații, desecări-drenaje, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă etc.), împădurirea României și protejarea biodiversității (pe segmentele de frontieră cu R. Moldova), managementul deșeurilor și economie circulară; energie regenerabilă și eficiență energetică; Fondul de reziliență pentru localități la graniță cu Moldova; Fondul pentru dezvoltare comunitară în rural și zone urbane sărace din zona de frontieră.

„De fapt, practic pe fiecare pilon al PNRR ar putea fi identificate oportunități pentru R. Moldova: transformarea digitală; creștere inteligentă, durabilă și favorabilă a incluziunii; sănătate și reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru generația următoare, copii și tineri etc.”, spun reprezentanții Platformei „DA”.

În cadrul acestei întrevederi, calificată de deputații Platformei „DA” drept extrem de prolifică și sinceră, cu premierul român Florin Cîțu, au fost puse în discuție mai multe subiecte ce țin de cooperarea R. Moldova cu UE, inclusiv despre perspectivele identificării de noi modalități de acces la fondurile structurale ale UE prin intermediul parteneriatelor cu România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md