PSRM, un nou mesaj pentru diasporă: „Va ajunge în situația când nu vor mai avea o țară”

Ilie Gulca
19/05/2021
Corneliu Furculiță, președinte al fracțiunii PSRM

Corneliu Furculiță, unul dintre liderii socialiștilor, sperie diaspora că „în cazul în care va vota cu formațiunile de dreapta, nu vor mai avea unde să se întoarcă”. Această declarație a fost făcută de socialist în cadrul unei emisiuni la Ren TV, declarație preluată de site-ul PSRM. După înfrângerea în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, șeful socialiștilor, Igor Dodon, a calificat diaspora drept un electorat „paralel” al R. Moldova.  

„Diaspora trebuie să înțeleagă că, votând partidele de dreapta, va ajunge în situația când nu vor mai avea o țară în care să revină. Dacă la guvernare vor veni forțele de dreapta, Republica Moldova va dispărea ca stat. Moldova va deveni o țară de buzunar, care va executa toate ordinele partenerilor occidentali”, a spus deputatul PSRM.

La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, au participat 262.103 de cetățeni stabiliți în afara Republicii Moldova. Din aceste voturi, 243.605 (92,94%) au fost acordate candidatei Maia Sandu, în timp ce pentru Igor Dodon au votat 18.498 (7,06%) de cetățeni.

Potrivit alegeri.md, datele Inspectoratului General al Poliției de Frontieră arată că, la începutul anului 2020, numărul cetățenilor moldoveni plecați în străinătate pentru o perioadă mai mare de trei luni constituia 555,7 mii persoane.

În același timp, datele Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene indică un număr estimativ al cetățenilor moldoveni aflați în afara R. Moldova de circa 782,7 mii persoane.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2020 în Republica Moldova locuiau 2,64 milioane de persoane cu reședință obișnuită.

Astfel, se poate presupune, adaugă alegeri.md, că 20–30% din cetățenii Republicii Moldova se află temporar sau permanent în străinătate.

Ilie Gulca
19/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii