Dosar penal pentru îmbogățire ilicită pe numele fostului deputat democrat Nae-Simion Pleșca

Ilie Gulca
19/05/2021
Nae-Simion Pleșca

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana, a decis joi reluarea procesului penal în cazul fostului deputat democrat Nae-Simion Pleșca. Judecătorii au obligat procurorul să se conformeze solicitărilor Autorității Naționale de Integritate (ANI). Această decizie a survenit după ce inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată refuzul procurorilor Procuraturii Municipiului Chișinău de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat bănuit de îmbogățire ilicită.

ANI a încheiat la sfârșitul lunii decembrie 2020 procedura de control al averii pe numele fostului deputat democrat Nae-Simion Pleșca. Autoritatea a constatat în cazul acestuia o diferență de peste 800.000 de lei între averea obținută și cea declarată și caracterul nejustificativ al deținerii acestei sume.

Mai mult, inspectorul de integritate a remis un denunț Procuraturii Generale pentru inițierea unei cauze pentru îmbogățire ilicită. În februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Buiucani, căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat să inițieze urmărea penală în privința fostului deputat și a clasat fapta sesizată de ANI. El a invocat motivul că fapta nu întrunește elementele unei infracțiuni penale.

ANI a insistat și a cerut anularea ordonanței acestuia. Numai că și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, precum și șeful adjunct al Oficiului Buiucani, au respins solicitarea ANI împotriva refuzului și clasării acestui dosar al procurorului pe cauză.

Ca rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată acțiunile și actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Buiucani. El a solicitat să fie anulate ordonanțele emise de procurori privind refuzul de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat stabilit cu bănuieli aspectul îmbogățirii ilicite și reexaminarea cauzei.

ANI a emis pe 7 decembrie 2020 un act de constatare în cazul fostului deputat democrat Nae-Simion Pleșca. Fostul demnitar a încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale. Și, drept urmane, ANI a solicitat confiscarea a 800.000 de lei, diferența între averea dobândită și veniturile declarate.

Ilie Gulca
19/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii