fbpx

Rusia susține că memorandumul pentru integrarea în UE semnat de Georgia, Ucraina și Republica Moldova ar fi un proiect al SUA

Membra Comisiei pentru relațiii internaționale din Duma de Stat, Elena Panina susține că crearea unui „trio pentru asociere” dintre Ucraina, Georgia și Republica Moldova este o încercare de a construi încă o coaliție anti-rusească, un soi de „cordon sanitar” împotriva Rusiei în regiunea estică a spațiului post-sovietic. Asemenea reuniuni din trei state seamănă cu „îndeplinirea unor comenzi ale SUA”, a mai adăugat aceasta pentru Ria Novosti.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Panina a declarat că activitatea uniunii va avea puține tangențe cu integrarea europeană, deoarece Ucraina și Georgia au șanse practic egale cu zero de a se integra în UE, iar Republica Moldova ar avea șansele sunt actuale doar în cazul în care va fi „absorbită” de România.

„De fapt, aceasta este o încercare de a construi încă o linie a „cordonului sanitar” împotriva Rusiei pe flancul estic al spațiului post-sovietic. Este un alt exemplu de realizare binecunoscutei „strategii a anacondei”, o strategie de strângere a Rusiei într-un cerc format din alianțe inamice. Anume aceste scopuri le urmărea anterior blocul GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, R. Moldova) pe timpurile lui Saakașvili, iar acum avem de a face relansarea acestui proiect agresiv”, a subliniat Panina.

Aceasta a menționat că acum un an Georgia și-a rechemat ambasadorul din Kiev din cauza faptului că fostul președinte Mihail Saakașvili a fost numit drept președintele Comisiei pentru reforme din Ucraina, și a restabilit nivelul de relații diplomatice abia recent, la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit lui Panina, relațiile dintre Ucraina și Georgia sunt departe de a fi ideale.

„Cât privește Republica Moldova, acesta, spre deosebire de Ucraina, toți anii recenți încerca să restabilească relațiile cu Rusia, și chiar cu președintele Sandu în frunte, nu are de gând să rupă brusc relațiile cu Moscova. E puțin probabil ca uniunea celor trei state este o inițiativă ce vine de la ele. Cel mai probabil, aduce aminte de niște îndrumări metodice ale Departamentului de Stat, este realizarea unor instrucțiuni din SUA”, a declarat deputatul rus.

Pe 17 mai, miniștrii de Externe ai Moldovei, Ucrainei și Georgiei au semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul integrării europene.

Memorandumul semnat stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu Uniunea Europeană și oferă baza normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale și acțiuni de comunicare publică.

Articole asemănătoare

Back to top button