fbpx

Rusia va dona mii de arme unei țări africane. Ce are de câştigat Putin din această afacere

Rusia a livrat cu titlu gratuit un nou transport de arme destinat guvernului Republicii Centrafricane, a informat ambasadorul rus din Bangui. Transportul a constat din 5000 de arme de infanterie şi a reprezentat a treia astfel de donaţie pe care Moscova a acordat-o în ultimii 3 ani acestei ţări africane bogate în resurse minerale şi aflate în mijlocul unui sângeros război civil, informează Moscow Times.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este vorba de arme de asalt, mitraliere, puşti cu lunetă, pistoale, aruncătoare de grenade, grenade şi muniţii”, a declarat ambasadorul rus Vladimir Titorenko.

Moscova a mai donat sute de arme de infanterie în 2019, precum şi alte 10 transportoare de trupe BRDM-2 oferite drept „cadou”, anul trecut.

În 2017, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o misiune de antrenament a Rusiei, precum şi trimiterea de arme către guvernul local. Conform lui Titorenko, transporturile mici de armament nu necesită aprobări speciale ci doar o notificare prealabilă. Din anul 2018, Rusia sprijină deschis regimul preşedintelui centrafrican Fustin Archange Touadera care controlează în prezent o treime din teritoriul ţării.

Nelipsiţii mercenari Wagner – falanga noului imperiu colonial rus în Africa

Prezenţa militară a Rusiei în Republica Centrafricană e asigurată cu ajutorul aşa-numitei armate private a lui Vladimir Putin, care e alcătuită din deja celebrii mercenari ai grupului Wagner, organizat de Evgheni Prigojin, cunoscut şi sub numele „bucătarul lui Putin”.

Mercenarii Wagner instruiesc forţele guvernamentale centrafricane în baza unui acord bilateral semnat între cele două ţări. Sute de astfel de mercenari au jucat, în decembrie 2020, un rol important în oprirea unei ofensive a forţelor rebele care se îndreptau spre capitala Bangui, înaintea alegerilor prezidenţiale. Mercenarii ruşi au fost acuzaţi de execuţii sumare, torturi şi violenţe sexuale comise în Republica Centrafricană în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021.

În schimbul sprijinului militar, Vladimir Putin speră să obţină drepturi exclusive de explorare a zăcămintelor din subsolul Republicii Centrafricane. Aceasta este o schemă deja practicată în Mozambic şi care face parte din strategia mai largă a Moscovei de extindere a imperiului neo-colonial rus prin care oligarhii lui Putin iau cu asalt, cu ajutorul mercenarilor, statele africane eşuate sau măcinate de conflicte interne.

Articole asemănătoare

Back to top button