‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSectorul laptelui din Moldova - pus pe brânci: importuri majore, ferme închise

Sectorul laptelui din Moldova – pus pe brânci: importuri majore, ferme închise

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un studiu recent realizat de Agenția de Investiții arată că producătorii de lapte din Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată, producția acestora micșorându-se cu 38 la sută în ultimii zece ani.

În ultimii ani s-a înregistrat o scădere bruscă a producției de lapte, de la 485 mii tone în 2017, la 367 mii tone în 2019 și o creștere a importurilor cu 22% anual, ajungând la cca. 58 milioane USD în 2019.

Același trend negativ, în confirmarea crizei industriei producătoare a laptelui, înregistrează industria zootehnică, efectivul vacilor scăzând de la 154 mii de capete în 2011 la 81 mii în 2020, în timp ce doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole.

Agenția de Investiții a elaborat un plan investițional care estimează investițiile necesare pentru crearea unei ferme tip de 400 de vaci. Ulterior, investițiile estimate vor fi escaladate la nivel național, pentru a determina necesarul investițional global pe țară.

Conform statisticilor din studiu, 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației, și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole.

Totodată, doar 5% din efectivul de vaci disponibile, aparțin întreprinderilor agricole, ceea ce ar însemna că Republica Moldova de facto nu are o industrie zootehnică bine conturată, marea majoritate a vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială și nu industrială.

‹ adv ›

Procesatorii, la rândul lor, sunt obligații să colecteze laptele de la gospodăriile individuale, cu o calitate și productivitate joasă, costuri excesive în logistica colectării, rezultând într-un deficit al laptelui autohton ca materie primă și în creșterea importului laptelui, care ajung anual la 162 mii de tone și acoperă 33% din necesitatea procesatorilor.

Tot potrivit acestui studiu, Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5.8 milioane USD. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii 4 ani, cu o scădere medie anuală de -17%.

Reprezentanții sectorului susțin că soluția principală pentru ca producătorii de lapte să depășească criza de producție este accesul la finanțare.

„În primul rând, producătorii din Republica Moldova trebuie să aibă acces la finanțarea prin resursele de credit sub garanția Guvernului. Este foarte important ca acest ajutor să fie acordat mai ales fermierilor începători care își doresc dezvoltarea în această sferă. O altă soluție ar fi acordarea subvențiilor pe cap de animal, ceea ce ar duce la mărirea numărului de animale și subvențiile per litru de lapte, care ar putea genera un procent mai ridicat al volumui de lapte produs”, a declarat Oleg Leșcenco, Președinte al Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate și Directorul de Dezvoltare Lapmol.

‹ adv ›

De aceeași părere este și Ana Pancart, președintele Asociației Fermierilor – Producători de Lapte din Republica Moldova:

„Principala problemă cu care se confruntă producătorii de lapte din Republica Moldova, atât cei mici, care au la întreținere până la 50 de capete, cât și cei mari, care au peste 100 de capete, este inaccesibilitatea la resurse financiare. Cerințele sunt mari și costisitoare, plus perioada de rambursare atât de scurtă, fac practic imposibilă dezvoltarea producătorilor. O altă problemă care pune în pericol sectorul zootehnic din Republica Moldova este lipsa brațelor de muncă calificate. Suntem o țară agrară, însă specialiști nu avem. Nici veterinari, nici zootehnicieni, nici agronomi pentru creșterea culturilor furajere, ceea ce reprezintă o piedică destul de mare pentru fermieri și producători. Înainte eram 1500 de ferme, acum suntem până la 100 de ferme, dintre care doar 40 sunt utilate. Soluția de bază pentru depășirea crizei în care se află producătorii de lapte este acordarea creditelor preferențiale pe termen lung. Aceasta ar motiva producătorii să investească, să lucreze să construiască hambare mari pentru animale, să procure animale”.

Datele BNS, arată că Republica Moldova înregistrează o Balanță Comercială a produselor lactate negativă cu o scădere anuală medie de -28%.

Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane USD în 2019. În 2015 acest indicator a avut valoarea de cca. 20 milioane USD. Respectiv, Balanța Comercială a înregistrat un trend negativ de -161% în ultimii 5 ani.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›