image
Sursa foto: avantaje.ro

Incinerarea - un subiect tabu în RM: Preoții refuză categoric ca răposatul să fie ars

Incinerarea rămâne un subiect tabu pentru moldoveni. Rezistența vine atât din partea bisericii, cât și a societății. Preoții refuză categoric ca răposatul să fie ars, înhumată fiind doar cenușa rămasă, iar oamenii resping ideea ca, în țară, să fie construit un crematoriu. Pe de altă parte, cei de la pompe funebre spun că un crematoriu ar economisi mult spațiul destinat cimitirelor.

„Este creștinește ca noi, totuși, să mergem cu rânduială de a ne lua rămas bun, să privim la acel chip care ne-a adus pe lume, de la tata, de la mama, de la frate, de la soră și să predăm pământului, pentru că de acolo am venit și acolo trebuie să ne întoarcem”, afirmă parohul Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla" din Chișinău, Ioan Ciuntu.

Preoții acceptă totuși înmormântarea celor incinerați peste hotarele țării.

„Am săvârșit, pentru unii care au fost incinerați și care au fost aduși în Moldova din străinătate, din Italia, America... Unii nu au avut surse financiare, pentru că este destul de costisitor și procedura este complicată”, spune părintele Ioan Ciuntu.

Anual, în Chișinău, au loc aproximativ 50 de astfel de înmormântări.

„Este foarte important ca să fie construit acel crematoriu, pentru că ne extindem din ce în ce mai mult, iar folosirea acelor terenuri agricole este foarte tristă. Avem cel mai mare cimitir din Europa de Vest, iar în situația când vom continua extinderea, vom lăsa moștenire copiilor noștri hectare întregi de cimitir”, a declarat directorul Combinatului „Servicii funerare", Ludmila Boțan.

Proiectul de lege privind construcția unui crematoriu în Chișinău a ajuns în Parlament încă în 2017.

Inițiativa legislativă a fost blocată însă, după ce Mitropolia Moldovei a reacționat negativ.

Noutăţile partenerilor

comentarii: