Magistratele Galina Moscalciuc și Victoria Hadârcă, anchetate în dosarul „mitei pentru judecători”, vor reveni la muncă: CSM a aprobat cererile de reîncadrare în funcție

Magistratele Galina Moscalciuc și Victoria Hadârcă, anchetate anterior pentru fapte de corupție, vor fi reîncadrate în funcție. Astfel, de mâine, judecătoarele își vor relua activitatea la Judecătoria Chișinău în cazul Victoriei Hadârcă și la Curtea de Apel Chișinău în privința Galinei Moscalciuc. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi de Plenul CSM. O cerere de reîncadrare în funcție a fost depusă și de Svetlana Tizu, însă examinarea acesteia a fost amânată pentru o altă ședință.

Foto: captură de ecran

Se dispune relaurea acitvității de judector al Galinei Moscalciuc și a Victoriei Hadârcă din data de 19 mai. În privința Svetlanei Tizu se amână pentru altă dată”, a menționat președinta CSM.

Pe 23 octombrie 2018, zece persoane au fost reținute într-un dosar de corupție: 3 judecători de la Curtea de Apel, 2 judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, 1 procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, 1 avocat, 1 asistent judiciar, 1 medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar. Din luna februarie 2015, Svetlana Tizu este magistrată la Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, numită pe o perioadă de 5 ani. Printre acestea erau și cele 3 magistrate.

Victoria Hadârca este magistrată la Judecătoria Buiucani fiind numită pe un termen de cinci ani prin decretul președintelui Timofti din 11 aprilie 2014. Ziarul de Gardă a scris anterior că Victoria Hadârcă ar fi nepoata lui Ser­giu Brânză, soțul Liubei Brânză, vizată și ea în dosarul de corupție.

Galina Moscalciuc a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău din anul 2017. Aceasta a fost judecătoare în cauza penală a lui Chiril Lucinschi. Ulterior avocații fostului politician au cerut recuzarea acesteia.

Pe 23 octombrie 2018, zece persoane au fost reținute într-un dosar de corupție: 3 judecători de la Curtea de Apel, 2 judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, 1 procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, 1 avocat, 1 asistent judiciar, 1 medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar.

Cele cinci magistrate Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadîrcă, anchetate pentru fapte de corupție, au primit sentințe de achitare. Hotărârea a fost pronunțată astăzi, 17 martie, de un complet de judecători de la sediul Buiucani al instanței de fond din Chișinău.

Judecătoarele au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Judecătoarea Victoria Hadîrca a fost achitată de sub învinuirea de trafic de influență, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.


Pub