Avem mai mulți alergici?

Luna mai este luna conștientizării astmului și alergiilor în mai multe state ale lumii. Tot în această perioadă începe sezonul alergiilor la polen, cu care milioane de oameni din întreaga lume se vor confrunta până la începutul toamnei. Numărul persoanelor alergice este în creștere activă în ultimul deceniu, 150 de milioane de europeni suferind de alergie la ora actuală. 

Ce este alergia și cum se manifestă

Nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, strănut frecvent și erupții pe piele – acestea sunt simptomele unei reacții alergice. Ele pot fi ușoare, medii, sau extrem de grave.

Alergia este o reacție exagerată și anormală a corpului nostru la diverși factori: produse alimentare, praf, polen, substanțe chimice, înțepături de insecte, medicamente, etc. Sistemul imunitar identifică un anumit factor drept unul periculos, chiar dacă acesta este de cele mai multe ori absolut inofensiv, și generează o reacție de protecție sau de semnalare. Cea mai periculoasă reacție alergică este șocul anafilactic, ce poate provoca decesul, dacă nu se intervine la timp.

Cauzele apariției alergiei pot fi ereditare, însă aceasta poate apărea și spontan, în decursul vieții. Copiii sunt mai des afectați de alergii decât adulții, alergiile fiind, de asemenea, mai frecvente în rândul femeilor. Cercetătorii estimează  că până în 2050, fiecare a doua persoană din lume va suferi de alergie.

Legătura dintre încălzirea globală și alergia

Numărul alergicilor în întreaga lume crește direct proporțional cu temperatura atmosferică globală și cantitatea de CO2 în aerÎn ultimele 150 de ani, temperatura atmosferică a crescut cu aproximativ un 1oC, iar ultimele două decenii înregistrează cea mai rapidă creștere. Drept rezultat, perioada de înflorire a plantelor începe mai devreme și durează mai mult, plantele producând cu 21% mai mult polen. Asta face viața persoanelor ce suferă de alergii de sezon mult mai grea, iar numărul lor este mai mare în fiecare an. Acest fapt ni-l confirmă și medica Olga Guștic, specialistă în alergologie și pediatrie: „În fiecare an sunt tot mai multe persoane ce prezintă pentru prima dată în viață alergie la polen”. 

Totuși, pandemia ne-a oferit o soluție pentru alergiile de sezon – purtarea măștilor de protecție, ce minimizează inhalarea polenului care provoacă reacția alergică, ne spune Olga. Tot ea recomandă purtarea ochelarilor pentru ca polenul să ajungă pe mucoasa ochilor, dar și administrarea preparatelor antihistaminice.

O societate înfloritoare cu mai mulți alergici

Conform studiilor, alergiile sunt mai comune în țările dezvoltate și mai frecvente în orașe decât la sate. Asta ne spune și specialista în alergologie și pediatrie Olesea Nicu, care afirmă că motivul ar fi că în zonele intens urbanizate și industrializate, oamenii petrec prea puțin timp în natură. Ei au o alimentație mai puțin sănătoasă și folosesc prea des antibiotice. 

Trăind mai comod și mai în siguranță decât strămoșii noștri, sistemul nostru imunitar este mai slab, mai puțin informat și mai leneș, generând frecvent reacții de apărare anormale. „Creșterea numărului alergicilor este prețul confortului în care trăim și a stilului nostru de viață. Alergia poate fi numită boala secolului” spune Olesea Nicu, menționând că a observat o creștere majoră a numărului de pacienți care se adresează la medicii alergologi. 

Iată și unele din motivele care duc direct sau indirect la creșterea numărului alergicilor:

  • Insuficiența de vitamina D. Vitamina D întărește sistemul imunitar, astfel, acesta va dezvolta reacții adecvate la factorii din mediul extern, micșorând șansele de a avea alergii. Problema este însă că vitamina D o putem forma în organism doar sub acțiunea razelor solare. Stilul de viață sedentar, în care petrecem mai mult timp în casă și la birou decât afară, a făcut ca insuficiența de vitamina D să fie o problemă în toată lumea.
  • Protecția exagerată. Am construit case sigure, am descoperit antibiotice și vaccinuri, utilizăm cu exces de zel detergenți și dezinfectanți – totul pentru a ne proteja de bacterii și viruși. Iar drept rezultat, am obținut creșterea numărului de alergici. Pentru a dezvolta mecanisme bune de apărare, corpul nostru ar trebui să interacționeze cu mediul extern și cu potențialele pericole în mod constant.
  • Aditivii alimentari. Pe rafturile magazinelor este din ce în ce mai complicat să găsești produse care nu conțin aromatizanți sau conservanți. Aditivii alimentari ne slăbesc imunitatea și pot fi cauza multor afecțiuni, inclusiv alergii. Rata alergiilor alimentare a crescut cu 50% în ultimul deceniu, 250 de milioane de oameni din întreaga lume suferind de acest tip de alergii.
  • Nașterea prin Cezariană. Nașterea prin cezariană salvează mii de vieți anual. Totuși, mulți medici susțin că rata crescută a nașterilor prin cezariană în ultimii ani a contribuit la creșterea numărului alergicilor. La nașterea naturală, în timp ce copilul este expulzat din uterul matern, acesta intră în contact cu microflora bacteriană a mamei sale. Bacteriile rămase pe pielea copilului vor ajuta sistemul său imunitar să dezvolte mecanisme de apărare sănătoase, evitând alergiile.

Apariția alergiilor poate poate fi anticipată și ar trebui să începem chiar din copilărie, evitând utilizarea în exces a detergenților, dezinfectanților și săpunului antibacterian. „Trebuie să îi dăm imunității de lucru, pentru ca organismul copilului să dezvolte mecanisme normale de apărare”, afirmă alergologa Olga Guștiuc. 

De asemenea, pentru a preveni apariția alergiilor, copiii ar trebui să petreacă cât mai mult timp în natură și să interacționeze cu animale de companie, recomandă alergologa Olesea Nicu „Încercăm să petrecem mai mult timp în afara orașului, în sat, să mergem la mare sau la munte, pentru a interacționa cu potențiali factori alergeni din diverse medii”.  

Iar pentru persoanele ce suferă de alergii, cel mai eficient tratament este imunoterapia specifică cu alergeni, ce duce la dezvoltarea toleranței față de alergii și reacții normale ale sistemului imunitar.

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.