Primarul General face apel către viitori deputați, să susțină inițiativele legislative care vizează creșterea autonomiei APL

   2004

Primarul General, Ion Ceban, în calitate de vicepreședinte al CALM și Președinte al Delegației Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a făcut astăzi un apel live către candidații la alegerile parlamentare anticipate: partide politice, concurenți, care vor accede în Legislativ, să-și ia un angajament public și să semneze susținerea și votarea unui șir de inițiative legislative adresate APL-urilor și autonomiei locale.

Propunerile înaintate de Primarul de Chișinău se referă la modificarea Legii nr. 397/2003, „Privind finanțele publice locale", în scopul fortificării autonomiei financiare a APL.

Proiectul presupune atribuirea de surse suplimentare de venituri pentru autoritățile locale de nivelul I, format din acumulările la buget din impozitele achitate de agenții economici de pe teritoriul UTA respective; atribuirea unei surse suplimentare de formare a fondului de susținere financiară a unităților teritorial-administrative, formată de defalcările din impozitul pe venit al persoanelor juridice, din volumul total colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective, pe baza datelor din ultimul an pentru care există execuţie bugetară definitivă; stabilirea cotelor procentuale ale defalcărilor de la impozitele generale de stat pentru bugetul municipal Chișinău: - impozitul pe venit al persoanelor fizice în mărime de 75% din volumul colectat in teritoriu; impozitul pe venitul persoanelor juridice în mărime de 30% din volumul colectat în teritoriu.

De asemenea, se propune modificarea Legii nr. 270/2018 „Privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar", în vederea susținerii financiare a angajaților din cadrul APL, pentru a crește atractivitatea funcțiilor respective și pentru o mai bună calificare a personalului. 

„Ne dorim ca toți cei care ajung în legislativ, să declare public susținerea proiectelor de legi și votarea acestor documente în Parlament până la finele anului curent. Nu vrem promisiuni, dar concret, să-și ia angajament față de cetățeni. Acestea sunt cele mai relevante solicitări parvenite de la primari de ani de zile. Pe parcursul mandatului am vorbit adesea despre multiplele probleme cu care ne confruntăm, iar acestea sunt valabile pentru toate primăriile", a spus Ion Ceban.

Propunerile enunțate de Primar vor fi discutate în cadrul ședinței CALM.