Deschiderea focului în protestatari, legală în Belarus. Aleksandr Lukașenko a promulgat o nouă lege

Opposition rally in Minsk, Belarus

Liderul autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a promulgat legea care permite poliției și forțelor de securitate să folosească armele împotriva participanților la demonstrații.

Noua lege face parte dintr-un pachet mai amplu, menit să restricționeze sever drepturile civile și comunicarea. Legislativul a adoptat acest pachet luna trecută, în contextul reprimării constante a protestelor începute în august 2020. După ce Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale în vara anului 2020, sute de mii de oameni au protestat luni de zile pe străzile din Belarus, cerând demisia dictatorului Lukașenko și organizarea unor alegeri libere și corecte. Lukașenko, care este unul din cei mai longevivi dictatori din Europa,  a apelat la tortură și violențe pentru a opri protestele, arestând fără motiv mii de protestatari, menționează Ria.

Potrivit noii legislații, poliția poate interzice filmarea intervențiilor împotriva participanților la manifestațiile neautorizate, îi poate percheziționa pe aceștia și vehiculele lor și poate obține date personale fără mandat. De asemenea, forțele de ordine, judecătorii, membrii instituțiilor electorale și jurnaliștii favorabili puterii pot beneficia de protecția statului, inclusiv de noi locuri de muncă și de intervenții chirurgicale de schimbare a înfățișării, dacă le sunt amenințate viața, sănătatea sau proprietățile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente