Studiu // Cele mai multe sentințe pronunțate anul trecut în cazurile actelor de corupție vizează traficul de influenţă

Anticoruptie.md
18/05/2021

Analiza sentințelor, pronunțate în cazurile actelor de corupție şi a actelor conexe corupției, constată că traficul de influenţă este infracţiunea cea mai regăsită în sentințele adoptate de către instanțele de judecată în anul 2020 (115 cazuri). Respectiv, cele mai multe condamnări au fost aplicate faţă de traficanții de influență (108 cazuri). Infracțiunile de corupere activă (63 de cazuri), urmate de cele de corupere pasivă (49 de cazuri), cumulează 112 cazuri, cu 95 de inculpați condamnați. Sunt datele unui Studiu recent, elaborat de Direcția Analitică a CNA.

Potrivit Studiului, printre persoanele condamnate pentru comiterea actelor de corupţie şi actelor conexe corupției se regăsesc angajați cu funcții de răspundere din domeniul public, unii dintre aceştia deținând chiar funcții de conducere. Prin urmare, s-a stabilit că, în schimbul obţinerii unor avantaje ilicite, persoanele angajate în domeniul public ar fi gata să rişte chiar cu funcţiile pe care le exercită. 

În mare parte, instanţele de judecată s-au expus pe marginea cazurilor de corupţie în care valoarea mitei este mică. Actele de corupţie în proporții deosebit de mari nu s-au regăsit în sentințele analizate, iar acest fapt ar dezvolta riscul neatragerii la răspundere penală a corupătorilor mari. 

Cele mai multe cazuri (57% din cazurile de corupere pasivă) soluţionate în instanţă au fost calificate drept corupere pasivă săvârşită în proporţii care nu depăşesc 100 unităţi convenţionale (art.324, alin.(4)).

O situaţie relativ similară se constată şi în cazul coruperii active, toate sentinţele fiind pronunţate doar pentru fapte încadrate juridic conform art.325 alin.(1), în cadrul căreia legea prevede pedeapsă mai blândă.

În cazul traficului de influenţă şi a abuzului de putere sau abuzului de serviciu, instanţele de judecată preferă să aplice pedeapsa cu amendă. Chiar dacă legea penală prevede posibilitatea aplicării pedepsei cu închisoarea pentru comiterea traficului de influenţă, au fost înregistrate mai puţine cazuri de aplicare a acesteia.

Anticoruptie.md
18/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii