Peter Michalko: Reforma justiției este domeniul în care nu se înregistrează progrese, ci regrese

Anticoruptie.md
18/05/2021
Captură Jurnal TV

Reforma justiției este domeniul în care nu se înregistrează progrese, ci regrese. Mai mult, cei care au participat la capturarea statului sunt promovați, iar persoane fără probleme de integritate nu sunt acceptate în funcții. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul Jurnal TV. Potrivit diplomatului european, noul Parlament care va fi ales la 11 iulie are menirea de a susține reformele ce vor asigura indepedența justiției și combaterea corupției mari.

Oficialul a subliniat că, deși s-au investit sume importante în reformarea sistemului, justiția este departe de a fi una independentă. „Justiția este un domeniu în care nu există progres. Reformele în justiție trebuie să fie implementate cât mai repede, astfel încât oamenii să vadă că schimbările în societate sunt posibile. Influența intereselor politice sau economice în justiție a fost evidentă și în trecut și acest lucru nu s-a schimbat. În justiție e nevoie de oameni care nu au probleme cu integritatea. Oameni care în trecut au participat la capturarea statului și a justiției revin, sunt promovați”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Diplomatul și-a exprimat speranța că la alegerile anticipate va fi mandatat un Parlament care să susțină proiectele de lege menite să reformeze sectorul justiției. Potrivit lui Michalko, o justiție indepedentă este atractivă și pentru investitorii străini.

„Dacă invstițiile pe care le vor face vor fi în siguranță și nu vor fi ținta intereselor care ar avea în vedere preluarea ilegală, de exemplu. Acesta este de fapt și interesul companiilor moldovenești, pentru că și ele vor să creeze mai multe locuri de muncă și capacitățile de muncă care să fie în siguranță. Pentru asta trebuie să existe justiție independentă cu care va fi clar că țara se va putea dezvolta, iar cetățenii să se simtă tratați în mod legal și nu sub influența corupției”, a mai menționat Peter Michalko.

Anticoruptie.md
18/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii