fbpx

Expert în energetică, după ce Gazprom e cerut peste 370 de milioane de dolari: Se întâmplă ani la rând

Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, susține că Gazprom în fiecare an se adresează în „arbitrajul” comercial de la Moscova împotriva Moldovagaz cu un scop – să-și închidă repatrierea pentru gazul livrat în regiunea transnistreană cu 3 ani anterior.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tofilat a comentat situația în care Gazprom a atacat în instanță Republica Moldova și a cerut de la țara noastră să acopere datoria de peste 370 de milioane de dolari.

„Ca toată lumea să înțeleagă ce e repatrierea, legea obligă orice companie care a exportat bunuri/servicii să întoarcă banii în țară. Păi iată Gazprom se acoperă cu aceste hotărâri de arbitraj de ce a livrat gaz și nu a încasat banii. Și asta se întâmplă ani la rând.

Dacă contractul Gazprom-Moldovagaz prevedea arbitrajul la Stockholm, așa cum este la Naftogaz Ucraina de exemplu, atunci arbitrii (judecătorii) adresau o întrebare simplă: de ce Gazprom continuă să livreze gaze ani la rând fără să primească plata, care-i interesul economic? Evident, Gazprom nu are răspuns, pentru că interesul e geopolitic – Kremlinul în așa fel finanțează regimul neconstituțional de la Tiraspol. Să-și asume această datorie, nu avem de gând s-o plătim”, a mai spus Tofilat.

Articole asemănătoare

Back to top button