fbpx

„Rămâne a fi vulnerabilă”. Cum descrie Agenția Proprietății Publice situația precară de la Calea Ferată a Moldovei

Situația pandemică continuă să fie resimțită de către întreprinderile ale cărora activitate este influențată de situația economică generală din țară și de relațiile interstatale. Activitatea Î.S. „Calea Ferată a Republicii Moldova” (CFM) rămâne a fi vulnerabilă, sub acest aspect, și se află în atenția autorităților, precum și a întregii societăți. Afirmațiile se conțin într-un comunicat de presă al Agenției Proprietății Publice (APP) privind situația de la CFM.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel – potrivit APP – în aceste condiții dificile, lipsa transporturilor internaționale a influențat negativ asupra veniturilor din traficul de călători, în 2020 fiind de 23,9 mln. de lei față de 157,1 mil. de lei obținute în anul 2019. Din activitatea de transportul de călători CFM în anul 2020 a suportat pierderi în sumă de 114,5 mil. de lei.

„Volumul transporturilor de mărfuri realizat în anul 2020 a constituit 601,9 milioane de tone-kilometri față de 920,2 milioane de tone-kilometri în anul 2019. Diminuarea a fost de 34,6%, inclusiv la export – 40,9% și în tranzit – 71,8%. Scăderea volumelor de transporturi la export au fost influențate de scăderea producției agricole scăzute în anul 2019, iar în traficul tranzit – de declinul economiilor din statele vecine, afectate de pandemie, precum și de direcționarea mărfurilor către portul ucrainean Izmail, ocolind Republica Moldova.

În aceeași ordine de idei, subliniem drept rezultat a scăderii volumului de mărfuri transportate, diminuarea veniturilor din activitatea operațională, obținute de întreprindere”, se arată în comunicatul instituției.

Potrivit APP, în conformitate cu ultimul raport financiar, din totalul din cheltuieli lunare de 60 mil. lei suportate de către Î.S. „Сalea Ferată din Moldova”, fondul lunar de salarizare constituie circa 35 mil. de lei. Datoriile pentru creditele bancare contractate de la băncile comerciale din 2015, înregistrează, la data de 10.03.2021, datorii în mărime de 490,936 mil. de lei.

„În contextul problemelor existente, Agenția Proprietății Publice în comun cu Consiliul de Administrație al Î.S. „Сalea Ferată din Moldova” a întreprins în regim prioritar acțiunile în vederea îmbunătățirii indicatorilor tehnici și financiari ai Î.S. „Сalea Ferată din Moldova” și redresării situației de criză.

În primul rând, conducerea Agenției Proprietății Publice a reușit să echilibreze stagnarea de durată a activității întreprinderii, înregistrată în perioada 2010-2019, urmare a administrării ineficiente.

În al doilea, au fost eradicate toate schemele ce țin de acces la servicii de transport, care erau complementate cu un șir de taxe ilegale – situație care a „înflorit” în perioada sus-menționată”, se mai arată în comunicatul APP.

Angajații CFM, fără salarii de aproape jumătate de an

APP menționează că „a fost stabilit și se respectă un grafic de achitare a restanțelor salariale, dificultățile cu care se confruntă întreprinderea fiind sesizate nemijlocit de către angajați. Conform graficului de salarizare, în prezent, sunt achitate parțial salariile pentru luna decembrie 2020”.

Conform instituției, „se întreprind acțiuni de diminuare a cheltuielilor și identificare a surselor alternative de venit în scopul stingerii datoriilor acumulate. Anticipând posibilitatea de majorare a tarifelor pentru călătorii, se pune accent pe înăsprirea controlului achitării serviciilor respective și sunt căutate soluții optime pentru subvenționarea transportului de călători”.

Amintim că, la început de martie, angajații întreprinderii au protestat la Guvern, Președinție și Parlament. Aceștia au înaintat o serie de revindecări, inclusiv au cerut demisia conducerii întreprinderii. De menționat este și faptul că anterior, mai mulți muncitori ai Căii Ferate au anunțat că vor organiza grevă dacă întreprinderea nu va plăti datoriile salariale până pe 10 martie.

Calea Ferată a Moldovei se confruntă cu o puternică criză, datoriile întreprinderii ajungeau în februarie la aproape jumătate de miliard de lei, iar restanțele salariale – la 35,5 milioane de lei. În context, Parlamentul a creat o Comisie specială care analizează situația economico-financiară a CFM.

Vezi și: doc | „Va fi haos total”. Angajații Căii Ferate amenință cu noi proteste după 25 aprilie

Articole asemănătoare

Back to top button