image
Sursa foto: pbs.org

Cine în Moldova îngrijește de bolnavii muribunzi?

În Republica Moldova specialitatea de lucrător în domeniul îngrijirilor paliative nu este recunoscută. Specialiștii, care au competențe în prestarea acestui serviciu sunt angajați în cadrul organizațiilor neguvernamentale, specializate în îngrijiri paliative. Pentru a putea profesa aceștia sunt instruiți peste hotare.

Potrivit statisticilor, în 2018 în domeniul îngrijirilor paliative din Moldova activau 25 de medici cu profil terapeutic și doar 11 dintre ei nu cumulau funcția cu altele, precum și 53 de asistenți medicali, dintre care doar 30 nu cumulau această funcție, ceea ce înseamnă că sunt specializați doar pe acest tip de servicii medicale. Toți acești specialiști activau în cadrul a șapte organizații neguvernamentale din cele opt specializate în acest domeniu și contractate de către CNAM.

Rapoartele statistice însă nu conțin informații despre activitatea întregului personal al echipei multidisciplinare, care cuprinde psihologul, asistentul social, etc.), ceea ce arată că Ministerul Sănătății a urmat o abordare pur medicală a îngrijirilor paliative.

Până acum în Moldova nu există date statistice despre numărul medicilor, asistenților medicali și infirmierilor antrenați în prestarea serviciilor de îngrijiri paliative specializate în secțiile cu paturi din spitalele publice, scrie sanatateinfo.md.

O estimare aproximativă a acestora se poate face în baza numărului de paturi existente în aceste spitale destinate pacienților care au nevoie de îngrijiri paliative, dacă se ia în calcul normativul de 10-15 paturi la o funcție de medic, 5 paturi la o funcție de asistent medical pe tură și la un post de infirmier, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătății nr.877 din 27.12.2010.

De exemplu, la un număr de 14 paturi alocate îngrijirilor paliative, care a fost utilizat la calcularea costurilor unei zile-pat, se stabilește o funcție de medic, 8 funcții de asistent medical și 8 funcții de infirmier. Raportând aceste evidențe la 243 de paturi de îngrijiri paliative care existau în toate spitalele publice din țară, în anul 2018, putem estima un număr total de 17 funcții de medic, 139 de funcții de asistent medical și 139 de funcții de infirmier.

Având în vedere că în majoritatea spitalelor publice care prestează servicii de îngrijiri paliative specializate în unități cu paturi numărul mediu de paturi este de 6, putem conchide că în majoritatea spitalelor raionale există doar câte o jumătate de funcție de medic responsabil de îngrijirile paliative ale pacienților aflați pe ultima sută de metri a vieții.

Potrivit raportului Centrului PAS din anul 2019 „Îngrijiri paliative2009-2019”, ar trebui prevăzută posibilitatea ca spitalele raionale să ofere servicii de îngrijiri paliative specializate prin intermediul echipelor mobile la domiciliu. Acest lucru ar putea asigura acoperirea cu funcții depline de către medici de îngrijiri paliative și asistenți medicali care activează în spitale pe jumătate de normă și nu asigură motivarea și menținerea cadrelor în sistem.

Totodată, pe an ce trece numărul medicilor de familie și asistenților medicali ai acestora este în scădere. Astfel, numărul medicilor de familie s-a micșorat de la 2.001 medici în anul 2007 la 1.682 în anul 2018. În anul 2019, cifra s-a micșorat și mai mult constituind – 1.592 de medici, iar în 2020 erau 1.595 de medici de familie.

Numărul asistenților medicali care fac echipă cu medicul de familie s-a micșorat de la 5.552 în 2007 până la 4.172 de asistenți în 2018. În anul 2019 erau 3.936 de asistenți medicali ai medicilor de familie, iar în 2020 s-a ajuns la 3.908 asistenți medicali.

Studiul „Asigurarea Asistenței Medicale Primare cu personal medical”, publicat în 2015 relevă că la nivel național există un număr insuficient de personal medical în Asistența Medicală Primară, majoritatea concentrându-se în Municipii. Insuficiența acestora se resimte în mediul rural, și viceversa - în Municipiul Chișinău se atestă deficit de asistenți ai medicului de familie.

Insuficiența personalului medical în serviciile de asistență medicală primară ar fi una dintre barierele care pune în pericol accesul la îngrijiri paliative, iar integrarea acestui serviciu în Asistența Medicală Primară comportă riscul de a împovăra personalul medical din AMP și așa suprasolicitat în prestarea serviciilor de medicină de familie cu o altă responsabilitate și un set adițional de sarcini.

Potrivit aceluiași raport - Îngrijiri paliative 2009-2019, pentru a evita acest lucru și pentru a consolida sistemul de AMP, este necesară o finanțare adecvată care ar permite angajarea unui număr suficient de personal medical pentru serviciul de îngrijiri paliative.

Noutăţile partenerilor

comentarii: