image
Sursa foto: Sandu Tarlev

Cazul medicului din Bălți, condamnat pentru că a violat 16 paciente; Mărturiile victimelor, într-un documentar // VIDEO

Pe 25 octombrie 2016, judecătorii din Bălți l-au condamnat la 16 ani de închisoare pe Stanislav Florea, fost medic de la Internatul Pshihoneurologic din Bălți, pentru că a violat ani la rând 16 paciente internate în spital. Unele violuri s-ar fi întâmplat chiar în casa medicului. Mărturiile victimelor, dar și spusele avocaților și ale soției acestuia se regăsesc într-un documentar realizat de Polygon Documentary.

În film sunt reconstituite mărturiile victimelor, sub protecția anonimatului, despre momentele terifiante prin care au trecut, cum au fost hărțuite mai mulți ani la rând, unele pe când erau minore.

„Am fost adusă când aveam 15 ani, atunci 20 de fete am fost aduse. Prima dată s-a întâmplat când eu eram în salon, el a intrat și a zis: „Hai, facem?”. S-a dezbracat cum l-a făcut mă'sa, m-am dezbrăcat și eu că mă temeam să nu mă închidă în blocul 2”, povestește una dintre victime.

O altă persoană care a fost abuzată spune că pacientele erau lovite cu capul de perete, alte fete ar fi rămas însărcinate, iar altele chiar ar fi murit.

„Nu trebuie să vorbesc cu dvs. Lor nu o să le placă, vom fi pedespite, mereu ne pedespesc. O să arunce cu apă rece peste mine când voi dormi, îmi vor lua plapuma. Noi le-am dat portocale și bomboane ca ei să nu mai facă așa. Ei continuă, dar mai bine să facă asta decât să ne pună injecții, de la asta ni se învârte capul, gura se usucă. Deja au murit patru oameni, eu nu vreau. În blocul doi e rău, infirmierele ne lovesc cu capul de perete, ne bat toată ziua, iar seara medicul ne încuie în cabinetul lui și își bate joc. Fetele aveau câte 16 ani, iar el le viola. Liuda chiar a rămas însărcinată de la el. Și Marina a rămas însărcinată. Noi ne temem de el”, sunt mărturiile unei alte paciente.

De cealaltă parte, familia și prietenii medicului nu cred că bărbatul a comis lucrurile pentru care a fost condamnat, iar avocatul Angela Procopciuc declară că Stanislav Florea ar fi fost condamnat în lipsa probelor. „În practica mea de lucru noi nu trimitem dosare în judecată dacă nu avem probe că a fost un viol sau leziuni corporale. La noi mulțimea valorează în instanța de judecată, nu probele. Dacă-s mulți puterea crește, spunea o zicală moldovenească, unde-i unul putere nu-i și iată au luat acest principiu din folclor și l-au folosit în urmărire penală. În tot dosarul nu au fost identificate niciun semn, nicio leziune corporală și niciun viol”, spune avocatul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: