Reacția PCCOCS la imaginile video în care Ceaus face primele declarații de la răpirea din Republica Moldova

„Imaginile video apărute în spațiul public, care vizează cazul ex-judecătorului ucrainean Mikola Ceaus, sunt în proces de verificare de către organul de urmărire penală și de către cel care asigură activitatea specială de investigație pe dosarul răpirii acestuia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze speciale, Emil Gaitur.

Foto: captură

„Cu privire la evoluțiile pe dosar, urmărirea penală este în plină desfășurare, iar cele 2 persoane investigate în această cauză se află în stare de arest.

Procuratura va reveni cu informații odată ce vor deveni disponibile date cu relevanță de amploare pentru public”, a mai precizat Gaitur.

În această dimineață, pe un canal de telegram au fost publicate imagini cu Mikola Ceaus, în care acesta spune că nu ar fi fost răpit, este în siguranță și se simte bine.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Informația a fost confirmată pentru un portal din Ucraina de către soția lui Ceaus și unul dintre avocați.

Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Despre asta a anunțat avocatul acestuia, Iulian Balan. La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. 

Răpirea lui Nicolae Ceaus a fost un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova prin faptul că anumite servicii străine au pătruns pe teritoriul țării și au participat la acest act de răpire. Despre aceasta a anunțat deputatul Vasile Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpirii a ex-judecătorului ucrainean, în cadrul unui briefing de presă.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Declarația a fost făcută astăzi de către un reprezentant al instituției, pentru portalul hromadske.ua. 

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu comentează informațiile apărute în presa din Ucraina ce vizează cazul răpirii judecătorului Ceaus. Într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA, reprezentanții MAEIE spun că toate informațiile actualizate vor fi făcute publice de organul de anchetă.


Pub