Moldova, Ucraina și Georgia își unesc forțele pentru integrarea europeană. Un memorandum trilateral a fost semnat la Kiev

Ucraina, împreună cu Georgia și Moldova, a format  „trio asociat", care va coopera intens pe probleme de integrare europeană. Memorandumul trilateral a fost semnat de miniștrii de Externe ai Ucrainei, Georgiei și Moldovei, Dmitri Kuleba, David Zalkaliani și Aureliu Ciocoi.

Foto:

Prim-Ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a spus că, prin semnarea memorandumului, cele trei țări și -au subliniat încă o dată intențiille  Europene și sunt foarte interesați de obiectivele ambițioase ale Parteneriatului Estic, și sunt gata pentru a face o mare contribuție pentru  acest lucru.

„Trioul asociat este mesajul nostru că nu există alternativă la integrarea europeană pentru cele trei țări partenere și nici pentru Europa nu există, deoarece acesta  ar trebui să perceapă cele trei țări ca pe un proiect serios de asigurare a păcii și prosperității în Europa", a declarat Kuleba după semnarea Memorandumului de la Kiev.

Viceprim-ministrul și ministrul de Externe al Georgiei, David Zalkaliani, a adăugat că Ucraina, Georgia și Moldova „urmăresc un obiectiv comun al viitoarei aderări la UE și-ar dori să restabilească unitatea cu țările europene."

„Împărtășim legăturile și valorile istorice ale UE. Aceasta este alegerea noastră suverană și niciun stat nu poate schimba direcția mișcării noastre în UE", a spus Zalkaliani.

Potrivit lui, în baza acestui memorandum, ministerele de externe vor consolida dialogul politic, precum și integrarea economică și sectorială cu UE.

„Prioritățile noastre includ, de asemenea, extinderea dialogului Trio Asociat cu Comisia Europeană privind cooperarea în transformarea digitală, economia verde, sectorul de transport și realizarea maximă de integrare pe  piața UE, pe baza  Acordului de Asociere, precum și aprofundarea cooperării noastre cu UE pe probleme de securitate", a declarat Ministrul de Externe al Georgiei.


Pub