Circa 130 kg de produse alimentare neconforme, retrase de pe rafturi

Circa 130 kg de produse alimentare au fost retrase din comerț, în urma a 97 de controale oficiale efectuate de ANSA. Este vorba despre 118 kg de produse de origine animală și 20 kg - produse de origine non-animală. Reprezentanții Direcției comerțului și distribuției și consumul produselor alimentare au identificat un șir de neconformități pentru care au fost emise 20 de prescripții și întocmite 33 procese-verbale cu privire la contravenție.

Foto: GETTY image

Inspectorii ANSA au constatat neconformitățile la comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat, neasigurarea trasabilității și lipsa certificatelor calitate/inofensivitate, comercializarea produselor alimentare în lipsa totală a marcării.

De asemenea, au fost identificate cazuri de nerespectare a vecinătății produselor, iar substanțele dezinfectante nu au fost păstrate corespunzător.

Situații neconforme au fost constatate și în ceea ce privește produsele nerecomandate școlarilor și preșcolarilor, precum și lipsa contractului cu un laborator acreditat la produse culinare finite și nerespectarea condițiilor de păstrare a produselor alimentare. Au fost depistate mai multe cazuri cu încălcarea regulilor sanitar-igienice și angajarea personalului în lipsa controlului medical.

În perioada  07 – 13 mai 2021 au fost verificate 64 de unități de comerț, 18 unități de alimentație publică, 9 blocuri alimentare din cadrul IET,  IP – 9 și 6 cantine sociale.


Pub