Principală  —  IMPORTANTE   —   Inspectorii din cadrul ANSA au…

Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis luni, 17 mai, un comunicat de presă prin care anunță că în perioada 7-13 mai, inspectorii Subdiviziunilor Teritoriale/Municipale pentru Siguranța Alimentelor (STSA) au împărțit amenzi după mai multe verificări efectuate la 97 de unități comerciale din Capitală.

Astfel, potrivit ANSA, inspectorii STSA au identificat nereguli la mai multe unități de alimentație publică, blocuri alimentare din cadrul și cantine sociale. Pentru încălcările depistate, STSA a întocmit 33 de procese verbale, a emis 20 de prescripții, iar produsele nesigure și periculoase pentru consumul uman au fost retrase din circuitul alimentar.

Inspectorii ANSA au constatat neconformitățile la comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat, neasigurarea trasabilității și lipsa certificatelor calitate/inofensivitate, comercializarea produselor alimentare în lipsa totală a marcării.

Potrivit notei emise, inspectorii au identificat cazuri de nerespectare a vecinătății produselor, iar substanțele dezinfectante nu au fost păstrate corespunzător.

Situații neconforme au fost constatate și în ceea ce privește produsele nerecomandate școlarilor și preșcolarilor, precum și lipsa contractului cu un laborator acreditat la produse culinare finite și nerespectarea condițiilor de păstrare a produselor alimentare. Au fost depistate mai multe cazuri cu încălcarea regulilor sanitar-igienice și angajarea personalului în lipsa controlului medical.

În rezultatul controalelor întreprinse de către inspectorii Subdiviziunilor Teritoriale/Municipale pentru Siguranța Alimentelor au fost retrase din comerț 118,0 kg de produse de origine animală şi non-animală în cantitate de 19,99 kg.