Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Israelul anunță că atacurile…

FOTO Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

Foto: reuters.com

Israel anunță că bombardamentele sale aeriene au ucis un comandant militant palestinian de rang înalt în Gaza și au distrus tuneluri folosite de Hamas. Grupările islamiste au reînnoit atacurile cu rachete asupra orașelor israeliene, în ciuda apelurilor internaționale crescânde pentru încetarea focului, scrie reuters.com.

Potrivit Reuters, moartea lui Hussan Abu Harbeed, comandantul organizație Islamic Jihad pentru Gaza de Nord va atrage, probabil, un răspuns puternic din partea grupării militante ce luptă alături de Hamas, mișcarea islamistă ce guvernează enclava.

Întrucât cele mai înverșunate ostilități din regiune din ultimii ani au intrat în a doua săptămână, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut tuturor părților să protejeze civilii. Mediatorii de la Washington, Egipt și ONU și-au intensificat eforturile pentru a pune capăt luptelor.

Armata israeliană a spus, într-un comunicat, că Harbeed a fost „în spatele mai multor atacuri cu rachete antitanc contra civililor israelieni”, iar un general israelian a declarat că țara sa poate continua lupta „pe vecie”.

Cel puțin trei palestinieni au fost, de asemenea, uciși de o lovitură aeriană israelienă contra unei mașini în Gaza, au spus medicii după o noapte de bombardamente aeriene grele dinspre Israel.

Armata israeliană a afirmat că militanții din Gaza au tras în noaptea de duminică spre luni circa 60 de rachete spre orașele din Israel, în scădere față de 120, respectiv 200, în cele două nopți anterioare.

Un alt palestinian a fost omorât de un atac aerian în orașul Jabalaya, autoritățile medicale din Gaza spunând că bilanțul total, în ultima săptămână, este de 201 morți, printre care 58 de copii și 34 de femei. Zece oameni au fost uciși în Israel, inclusiv 2 copii, potrivit autorităților israeliene.

Israelul a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și se află în „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”, a anunțat un purtător de cuvânt al IDF (Forțele de apărare israeliene). Această mișcare aduce aminte de incursiunile armatei israeliene în teritoriile palestiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 și 2014.