Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

17 Mai 2021 / 20:10

ODIMM, de 14 ani un ambasador al mediului de afaceri (VIDEO)

Mii de persoane instruite, sute de antreprenori susţinuţi şi un şir de programe gestionate cu succes. Sunt rezultatele activităţii desfăşurate de echipa Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) pe parcursul a 14 ani de la crearea instituţiei, relatează Mesager.


Din 2007 până în prezent, mai mult de 150 de mii de persoane au beneficiat de diferite servicii oferite de ODIMM, la peste 110 mii le-a fost acordată consultanţă, iar 38 de mii de moldoveni au fost ajutaţi să-şi dezvolte abilităţile antreprenoriale.

„4.500 de companii au fost finanţate într-o sumă totală de peste 665 de milioane de lei. Efectul sau aportul acestora este de două miliarde de lei în economie. Tot aceste companii asistate din partea statului au creat peste 11 mii de locuri de muncă. Programele noastre şi instrumentele de suport devin tot mai incluzive şi vrem să le extindem”, a declarat directorul general al ODIMM, Iulia Costin.

ODIMM a anunţat şi câştigătorii concursului de granturi mari, desfăşurat în cadrul programului „Femei în afaceri". Proiectele a patru femei antreprenoare au fost selectate pentru finanţare. Antreprenoarea Natalia Dumbravă este printre beneficiari. Femeia deţine o afacere în satul Cojuşna, raionul Străşeni, în domeniu farmaceutic. Ea spune că îşi doreşte să extindă gama de produse, astfel banii câştigaţi vor fi utilizaţi pentru procurarea unor utilaje moderne.

„Din banii aceştia vrem să luăm o linie de turnat pentru sticlă şi două utilaje care o să ne îmbunătăţească lucru pentru o cameră de prelevare şi o cameră unde păstrăm medicamentele”, spune Natalia Dumbravă.

În acest an, reprezentanţii ODIMM, împreună cu partenerii externi, îşi propun să lanseze alte şapte programe de suport pentru afaceri. Acestea vor viza turismul rural, antreprenorii aflaţi în dificultate şi crearea unor platforme industriale multifuncţionale.

„Pentru anul curent, MEI împreună cu ODIMM îşi propune să pună un accent sporit pe incluziunea economică a grupurilor social-defavorizate, dezvoltând un nou program de suport. Abordare profesionistă, transparenţă şi spiritul de echipă sunt punctele forte ale echipei ODIMM”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministrului Economiei Mihail Lupaşcu.

„Vreau să menţionez despre activităţile practice pe care le-am desfăşurat împreună cu ODIMM. Este vorba despre crearea legăturilor dintre IMM-urile moldoveneşti cu partenerii lor de peste hotare. Este un proces de conectare. Noi am creat aceste legături între companiile moldoveneşti cu cele din Belgia, Turcia, Elveţia, Japonia”, a declarat Thomas Foerch, manager de proiect.

„Noi am ajutat împreună cu ODIMMl 600 de femei, care au beneficiat de suport în cadrul acestor programe. De asemenea, este vorba de 40 de femei tinere, care au beneficiat de mentorat. Vom continua această colaborare şi, împreună cu partenerii noştri suedezi şi ODIMM, vom fi alături de femei şi în viitor”, spune reprezentanta „Un Women”, Dominika Stojanoska.

ODIMM gestionează în prezent 12 programe de suport pentru antreprenori.

Comentarii