22:49:36 19.04.2024
Stiri

Compania care a MAJORAT prețurile la pâine în plină campanie electorală are fabrici în Comrat, Taraclia, Drochia și Anenii Noi: „De ce pâinea noastră trebuie să fie mai ieftină ca la Franzeluța?”

Actualitate 17.05.2021 10:04 Vizualizări2812 Autor: Ziarul National
Compania care a MAJORAT prețurile la pâine în plină campanie electorală are fabrici în Comrat, Taraclia, Drochia și Anenii Noi: „De ce pâinea noastră trebuie să fie mai ieftină ca la Franzeluța?” Facebook // Milina


În plin scandal al exportului de grâu din R. Moldova, o companie de panificație din R. Moldova a scumpit prețurile la pâine, deși ministrul interirmar al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, susține că nu există motive pentru aceste scumpiri.

Este vorba despre compania „Milina”, care deține cinci fabrici de pâine la Taraclia, Comrat, Anenii Noi și Drochia.

Administratorul fabricii de la Anenii Noi, care s-a prezentat Valeri și nu a vrut să-și spună și numele, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că prețurile la produsele acestei companii au fost ridicate la nivelul celor vândute de compania „Franzeluța”.

„De ce pâinea noastră trebuie să fie mai ieftină decât la „Franzeluța”?”, a întrebat acesta.

Potrivit administratorului fabricii „Milina” de la Anenii Noi, motivele care au stat la baza scumpirii pâinii țin de majorarea prețurilor la mai multe produse, inclusiv la făină și motorină.

„Totul s-a scumpit. Făina era anul trecut 4,3 lei, iar anul acesta este 6 lei”, a comparat reprezentantul acestei companii de panificație.

De cealaltă parte, ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, cataloga vinerea trecută, într-o conferință de presă, aceste scumpiri ca fiind „nejustificate”, adăugând că în R. Moldova este „suficient grâu și făină”, iar securitatea alimentară a republicii este asigurată.

„Pe piața locală sunt propuse diverse cantități de grâu care variază de la 3,8 la 4,3 lei per kilogram, în funcție de calitate și volumele contractate”, a spus ministrul, adăugând că prețul pentru un kilogram de făină variază între 5,8 lei (calitate superioară) și 5,3 lei (calitatea a doua).

Întrebat de ce scumpirile au fost operate în plină campanie electorală, deși făina s-a scumpit încă din luna martie, adminstratorul fabricii din Anenii Noi a respins vreo legătură cu situația politică din repblică: „Noi am amânat acest lucru (majorările de prețuri - n.r.) cât am putut”.

CITIȚI și VIDEO // Prețul la pâine, MAJORAT în plină campanie electorală: Schema ar fi pusă la cale de Igor Dodon și Vaja Jhashi și implementată de Guvernul interimar. „Va veni momentul când va trebui să dați explicații”

De asemenea, Valeri de la „Milina” a negat faptul că prețurile la pâine au fost majotare cu 1 leu per kilogram, așa cum a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari.

„Noi am majorat prețurile cu 8%, dar avem majorări și de 3%. De exemplu, cea mai solicitată franzelă care costa 4,09 lei acum costă 4,20 lei, o majorare de 11 bani”, a exemplificat el.

„Foarte probabil că și celelalte întreprinderi din domeniu în foarte scurt timp vor face același lucru. Din păcate, avertizarea noastră se adeverește. De scumpirea pâinii sunt de vină Dodon, Perju și Voicu, cei care au admis în cadrul acestui guvern docil manipulări cu rezerva de stat și au mințit că este grâu suficient în țară. Patrioții din unele autorități statale și în aceste clipe fac tot posibilul ca 6 500 de tone de grâu, marea majoritate din rezerva de stat, să nu plece cu nava NACI în interesul unui individ cu cetățenii multiple și dublă identitate, care căștigă dublu în baza acestei operațiuni. Acum totul depinde de verticalitatea Serviciului Vamal. Informațiile relevă că actele de proveniență a lotului de grâu ce urmează a fi exportat denotă că grâul este din roada anului 2016, însă actele aferente exportului ce sunt prezentate Serviciului Vamal indică faptul că grâul ce urmează a fi exportat face parte din roada anului 2020. În aces sens, sunt bănuieli cp circumsțantele enunțate constituie fraudă vamală prin declararea oficială a unor date vădit eronate sau false (fals în acte)”, a scris Alexandr Slusari pe Facebook, solicitând repetat convocarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate pentru a-l „impune” pe premierul interimar Aureliu Ciocoi să interzică exportul grâului din rezerva de stat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md