Linkuri accesibilitate

Biden: Israelul are dreptul să se apere, palestinienii să trăiască „în demnitate”


Blocul turn din Gaza care găzduia mai multe organizații media, lovit de aviația israeliană, 15 mai 2021.
Blocul turn din Gaza care găzduia mai multe organizații media, lovit de aviația israeliană, 15 mai 2021.

Oficialități americane continuă să se pronunțe cu privire la situația gravă din Israel și Fâșia Gaza.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

După ce proiectile israeliene au distrus o clădire din Gaza unde se aflau birourile Associated Press și Al Jazeera, secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat sprijinul neechivoc pentru presa independentă, arătînd că prezența ziariștilor în zone de conflict este indispensabilă. Și președintele Biden a stat de vorbă cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu exprimând temeri în legătură cu victimele civile din Gaza și bombardarea clădirii în care se aflau birourile agențiilor de presă.

Primul ministru l-a asigurat pe Biden că Israelul face tot ce este posibil pentru a evita victime printre civili, arătînd că clădirea în cauză din Gaza adăpostea nu doar birouri de presă, ci și instalații militare ale militanților Hamas.

Biden a reafirmat sprijinul american pentru dreptul Israelului de a se apără în fața atacurilor cu rachete lansate de Hamas și de alte grupări teroriste din Gaza. Președintele și-a reafirmat însă și sprijinul pentru coexistența a două state – Israel și Palestina – și față de dreptul palestinienilor de a trăi cu demnitate, în condiții de securitate, libertate și oportunități economice.

Ministrul american al apărării s-a întreținut și el cu omologul israelian, Benny Gantz și a exprimat îngrijorarea administrației de la Washington față de faptul că populația civilă este o țintă în atacurile din Gaza. Și Gantz a negat că armata ar fi „luat în luat în vizor” obiective nemilitare.

Biden a vorbit și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, informându-l cu privire la eforturile diplomatice, menite să pună capăt crizei. Biden a insistat asupra nevoii ca Hamas să înceteze atacurile împotriva Israelului.

Anterior Autoritatea Palestiniană acuzase administrația Biden că nu intervine, adăugînd că afirmația că Israelul s-ar apăra duce la masacre in Gaza și Cisiordania. „Cerem Statelor Unite să acționeze pentru că sunt singurele în stare să pună capat agresiunii israeliene” – se arată în comunicatul Autorității Palestiniene.

XS
SM
MD
LG