O nouă criptomonedă pretinde a fi o alternativă Bitcoin ecologică. Cât de „verde” este Chia? Merită atenție?

17 Mai 2021, 16:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mai 2021, 16:58 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O nouă criptomonedă care se pretinde a fi ecologică a debutat în tranzacționare săptămâna trecută. Moneda virtuală, numită chia și creată de o platformă numită Chia Network, își face publicitate ca „o alternativă ecologică ” la Bitcoin.

După ce a început oficial tranzacționarea săptămâna trecută, Chia încearcă să facă lucrurile diferit. În primul rând, este denumită criptomonedă „verde”, dar ce o face ecologică și în ce fel diferă de alte criptomonede?

Creatorul Chia, Bram Cohen, omul care a fondat platforma de partajare a fișierelor BitTorrent, consideră că această metodă este mai fiabilă, mai sigură și mai ecologică decât modul în care operează criptomonedel precum Bitcoin.

Procesul de exploatare necesită atât platforme – formate din procesoare specializate de calculator -, cât și acces la cantități mari de energie.

Având în vedere că nu folosește mineritul, Chia a fost lăudată pentru că ar putea deschide o nouă cale rentabilă pentru utilizatorii casnici, precum și pentru că a oferit o alternativă mai sănătoasă din punct de vedere ecologic față de Bitcoin cu consum intensiv de energie.

În ceea ce privește cel puțin, Chia își respectă acreditările ecologice, în sensul că nu are nevoie să consume cantități mari de energie electrică. Cu toate acestea, mijloacele prin care fermierii din Chia băteau noi jetoane nu sunt lipsite de critici – sau un cost de mediu.

De ce este criticată Chia?

Chiar înainte de lansarea sa pe platformele de tranzacționare la începutul lunii mai, Chia a judecat deja controversele după ce succesul său timpuriu a provocat o rulare pe hard disk-uri.

Creșterea cererii a provocat deja o penurie și a determinat creșterea prețurilor în China și în alte părți ale Asiei. De când a fost anunțată lansarea Chia în februarie, prețurile pentru unitățile de 12 terabyte au crescut cu 59% doar în China, potrivit South China Morning Post.

Motivul cererii crescute nu este doar popularitatea bruscă a unei criptomonede nou lansate, deși acest lucru se explică în mare parte. De asemenea, este alimentat de faptul că cripromoneda Chia este extrem de risipitoare atunci când vine vorba de hardware-ul necesar.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău