Nu mai achita cota-parte pentru apă și semnează un contract individual cu Apă-Canal Chișinău. Care este procedura

BeFunky-collage (1)

Proprietarii de apartamente primesc lunar factura la apă unde le este indicată, pe lângă costul volumului consumat de apă, și o sumă suplimentară sub formă de cotă-parte. De obicei, aceasta survine ca rezultat al neachitării serviciilor din partea altor localnici din blocul de locuit. Activistul Rodion Gavriloi ne-a povestit care este procedura de semnare a contractului individual care va permite localnicilor să nu achite bani suplimentari pentru apă.

În prezent, majoritatea localnicilor au contracte semnate cu Asociația Proprietarilor de Locuințe Privatizate (APLP) sau cu Asociația de Coproprietari în Condominiu (ACC). Problema cu aceste asociații este că unii locatari nu achită factura, iar diferența de metri cubi neachitați este distribuită tuturor locatarilor din bloc. Respectiv, Apă-Canal Chișinău cere banii, iar asociațiile menționate mai sus intră în datorii, iar o sursă pentru a le acoperi este includerea în factură a cotei-părți care este obligatorie de a fi achitată, inclusiv de acei locatari care plătesc la timp și fără întârzieri aceste servicii.

De exemplu, contorul general arată că în luna curentă s-au cheltuit 1 000 de metri cubi de apă, iar în facturile recepționate de la locatari sunt indicați 800 de metri cubi de apă folosiți. În acest sens, asociațiile împart acei 200 de metri cubi nedeclarați tuturor proprietarilor. Prin urmare, unii nu achită deloc sau aproape deloc, iar alții achită mai mult decât folosesc.

Singura posibilitate de a ieși din acest cerc vicios este ca locatarii să semneze un contract direct furnizorul Apă-Canal Chișinău și să nu depindă de asociații și de abuzurile incluse în factură.

Activistul Rodion Gavriloi ne-a povestit cum a reușit să semneze cu Apă-Canal Chișinău un contract care îi permită să achite doar atât cât cheltuiește.

„De la început, m-am adresat la președintele de asociație a blocului locativ și i-am zis: «Uite, blocul este încă nou, nu s-au format datorii și ca să nu avem aceste probleme pe viitor, eu propun ca toți locatarii să semneze contracte individuale cu Apă-Canal». El a creat pe Viber un sondaj printre locatari, ei toți au fost de acord. Ulterior, el a distribuit în cutiile poștale un set de documente care trebuiau completate de către fiecare proprietar. Mai departe, el s-a dus cu acele documente la Apă-Canal, unde a depus o cerere prin care a informat că noi dorim să semnăm contract cu acest furnizor. Peste trei săptămâni, au venit reprezentanții instituției și au aplicat plombele lor la contoare”, ne-a relatat Rodion.

De asemenea, el a descris și a doua metodă prin care locatarii pot semna un contract individual cu Apă-Canal Chișinău.

„A doua metodă este atunci când nu toți doresc să semneze contracte. În aceste situații, persoanele care nu au încheiat un contract vor fi nevoite să achite diferența de apă consumată de la contorul general. Mai este un caz în care asociațiile nu doresc să ofere posibilitatea locatarilor să semneze contracte individuale. În acest sens, trebuie să apară un lider care să comunice cu locatarii, care să adune semnături și cu cât mai multe semnături se vor strânge, cu atât mai mari șanse sunt ca acel bloc să aibă prioritate. Da, există posibilitatea ca o singură persoană să depună cerere, dar ea nu va fi inclusă în prioritate, va trebui să aștepte mai mult timp. Cu alte cuvinte, ca procedura să fie mai rapidă, trebuie să fie de acord mai mulți oameni din același bloc”, a precizat Rodion.

Mai jos, vedeți un comentariu al unui președinte de asociație.

Vezi AICI informația despre documentele necesare de a fi prezentate pentru a putea semna un contract individual cu Apă-Canal Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente