Concursuri cu un singur candidat. Cine râvnește funcțiile de vicepreședinți ai Colegiilor Curții Supreme de Justiție

Anticoruptie.md
17/05/2021

La concursul pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, dar și la competiția pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Colegiului penal al CSJ s-a înscris câte un singur candidat. Este vorba despre Iurie Bejenaru, respectiv Ion Guzun. Cei doi au mai participat la concursurile pentru funcții de conducere a CSJ, însă anterior nu au acumulat numărul necesar de voturi ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaturile celor doi judecători vor fi analizate în cadrul ședinței de marți a CSM. 

Ion Guzun. Foto: csj.md

Ion Guzun a fost numit judecător în 1993. Timp de zece ani a fost magistrat la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău. În 2012 a fost numit judecător la Curtea de Apel Bender, iar doi ani mai târziu a fost promovat la CSJ, chiar dacă a avut cel mai slab punctaj dintre candidaţii care au participat la acel concurs.

Ion Guzun a făcut parte din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul pe numele fostului premier Filat, în decembrie 2017. Atunci completul a respins recursul în anulare, o cale extraordinară de atac, depus de avocaţii fostului prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. Plenul Colegiului Penal al CSJ a declarat solicitarea drept vădit neîntemeiată. 

Doi ani mai devreme, Guzun a făcut parte din completul de judecată care a menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care fostul polițist Ion Perju, care i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare. 

Într-o anchetă din decembrie 2018, Ziarul de Gardă scria că Ion Guzun locuiește într-o casă de lux amplasată în Dumbrava, o localitate de la marginea Chişinăului. „Terenul cu o suprafaţă de 11 ari, pe care este construit imobilul, a fost cumpărat de familia Guzun în 2012, an în care a fost obţinută şi autorizaţia de construcţie a casei. Deşi imobilul este finalizat, iar în el locuieşte familia Guzun, în declaraţia de avere depusă de magistrat se precizează că acesta nu ar fi dat în exploatare, respectiv, nici nu este înregistrat la Agenţia Servicii Publice (Cadastru)”, scriau jurnaliștii. 

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina Juriştii pentru drepturile omului, o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătorul Ion Guzun, a fost obiect de examinare la CtEDO.

Iurie Bejenaru

Iurie Bejenaru a făcut parte din completul de judecată care a examinat dosarul Întreprinderii de Stat Registru versus Intercomsoft LTD. În baza hotărârii judecătorilor de la CSJ, care au păstrat în vigoare decizia emisă de magistrații Curții de Apel, ÎS Registru a fost obligată să achite companiei Intercomsoft LTD despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari. Ulterior s-a stabilit că această decizie a fost adoptată cu grave ilegalități. În mai 2013, Oleg Efrim, ministrul de atunci al Justiției, a dispus intentarea procedurii disciplinare pe numele judecătorilor implicați în dosar. O lună mai târziu, Colegiul disciplinar a clasat procedura în privinţa judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

În iulie 2019, Bejenaru a concurat pentru funcția de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ însă nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi promovat.

Numele lui Iurie Bejenaru apare şi în lista persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO. Potrivit informaţiilor plasate pe pagina Juriştii pentru drepturile omului, opt hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătorul au fost identificate ca obiect de examinare la CEDO. Cele mai importante cazuri în care acesta este vizat sunt „Levinţa c. Moldovei” şi „Ghimp şi alţii c. Moldovei”, dosare în care țara noastră a fost nevoită să plătească peste 100 de mii de euro.

Anticoruptie.md
17/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii