Doi judecători, în cursa pentru funcții de conducere la Curtea de Apel Comrat. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
17/05/2021

Doi magistrați vor lupta pentru funcția de președinte al Curții de Apel Comrat. Este vorba despre Grigori Colev și Liudmila Caraianu. Tot ei s-au înscris în competiția pentru funcția de vicepreședinte al acestei instanțe. Cei doi au participat și la concursul din martie pentru șefia Curții de Apel Comrat, însă nu au întrunit numărul necesar de voturi ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a fi promovați. Dosarele lor vor fi examinate în cadrul ședinței de marți a CSM.

Grigore Colev a ajuns magistrat în iunie 2007, la Judecătoria Comrat. Patru ani mai târziu, Colev s-a adresat la CSM, solicitând să fie promovat la Curtea de Apel Comrat. Consiliul a expediat propunerea președintelui Timofti.

Nicolae Timofti nu l-a acceptat însă, cerând CSM-ului să-l verifice suplimentar.  „De menţionat că informaţiile prezentate de SIS diferă esenţial de cele care se conţin în avizele consultative anterioare în baza cărora candidaţii la funcţia de judecător au fost consideraţi de CSM ca fiind compatibili cu interesele funcţiei publice. (...) În viziunea mea, acţiunile domnului Grigori Colev, vizate în sesizarea SIS, inclusiv cele întreprinse în procesul înfăptuirii justiţiei în unele cazuri, sunt acţiuni desfăşurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului şi ale Codului de etică a judecătorului, precum şi în condiţiile existenţei conflictului de interese”, se arată într-un act semnat de şeful statului, ajuns în posesia portalului Anticoruptie.md.

Colev a fost vizat într-un document al Președinției și în aprilie 2015, după ce CSM a cerut încă o dată șefului statului să se pronunțe. „Constat o situaţie paradoxală în CSM – organ care exercită autoadministrarea judecătorească, nu a examinat conţinutul avizelor consultative ale organului de verificare a titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice – Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Cu atât mai mult că iniţierea verificării suplimentare a candidaţilor menţionaţi a fost dispusă de către însuşi CSM”, se arată în scrisoarea prin care Nicolae Timofti a informat CSM că respinge candidatura magistratului. În mai 2015, la o şedinţă a CSM, Colev a cerut să fie propus repetat șefului statului. Într-un final, CSM l-a propus repetat președintelui, aşa că Nicolae Timofti a semnat decretul. Anticoruptie.md a publicat aceste detalii în investigația „Judecătorii cu nouă vieți”.

Un an mai târziu, Grigore Colev a solicitat să fie promovat la funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Comrat. „Analizând, materialele din dosarul personal al candidatului, Plenul Consiliului concluzionează că, domnul Grigori Colev activează în sistemul judecătoresc de peste opt ani, iar activitatea acestuia în calitate de judecător a fost apreciată de Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor cu calificativul foarte bine. Domnul Grigori Colev este un judecător competent, corect, care respectă etica profesională, având o reputație profesională ireproșabilă”, se arată în hotărârea CSM de la 31 mai 2016. Peste câteva săptămâni, candidatura a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti. Grigori Colev a depus însă o cerere repetată, iar membrii CSM i-au dat curs. Astfel, prin decretul președintelui de la 9 august 2016, Grigore Colev a fost avansat la funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Comrat.

Peste aproape trei ani, în iunie 2019, Colev este din nou avansat, fiind numit președinte interimar al Curții de Apel Comrat.

Numele lui Grigore Colev apare într-o anchetă a Ziarului de Gardă în care se arată că magistratul ar fost implicat, în 2014, într-un scandal din Găgăuzia. „Atunci, Ivan Burgudji, deputat în Adunarea Populară, l-a acuzat pe magistrat că ar fi emis o decizie de încetare a competenţelor directorului Teleradio Găgăuzia, fiind „interesat material”. „Materialele trebuie trimise Direcţiei de combatere a corupţiei, trebuie sesizat CSM şi preşedintele Moldovei, cu rugămintea de a elibera judecătorul din funcţie”, spunea Burgudji. Ulterior, numele magistratului a fost legat de eliberarea din arest a unui inculpat care, cu doar câteva zile mai devreme, atacase o tânără cu cuţitul”, potrivit anchetei ZdG.

Liudmila Caraianu a intrat în breasla judecătorilor în 2008, fiind numită la Judecătoria Ceadâr-Lunga. În 2016, Consiliul Superior al Magistraturii, a desemnat-o pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la Judecătoria Ceadâr-Lunga, pentru perioada 26.03.2016 – 26.03.2019. În martie 2017, a fost promovată la Curtea de Apel Comrat.

Anticoruptie.md
17/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii