Efectele unei investigații CIJM: ANI a emis acte de constatare pe numele a doi procurori ai PCCOCS

Irina Odobescu
17/05/2021

Doi acuzatori de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale riscă să fie cercetați penal pentru fals în declarații, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că procurorii au încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale. Este vorba despre Sergiu Roșu și Taras Patraman. La baza inițierii controalelor pe numele celor doi a stat ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, „Donații și proprietăți de bănuți: Cum se descurcă procurorii de la PCCOCS”.

În cazul procurorului Sergiu Roșu, inspectorii de integritate au constatat că acesta „a omis să declare venitul obținut în anul 2016, în mărime de 10 mii de lei din vânzarea unui automobil de model Volvo 850. În anul 2018, acesta nu a declarat un venit în mărime de 400 de euro, obținut sub formă de transfer bancar de la o persoană fizică din Marea Britanie. Procurorul a contractat în anul 2017 și un împrumut financiar în sumă de aproximativ 10 mii de lei, de la o firmă de creditare din Moldova, pe care a omis să îl declarare.

Printre constatări, inspectorul de integritate a mai stabilit că, subiectul a inclus date eronate despre alte venituri, obținute de soția sa din activitatea de prestări servicii în bază de patentă”, scrie în comunicatul emis de ANI. 

În cazul lui Taras Patraman, inspectorii de integritate au constatat că în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2017 și 2018, procurorul a inclus date incomplete. În urma controlului au fost stabilite discrepanțe în declararea valoarei unui autoturism de model Volkswagen Golf, pe care Patraman l-a procurat în iulie 2017. 

În privința ambilor procurori, inspectorii de integritate a remis sesizări către Procuratura Generală pentru examinarea cauzelor sub aspectul falsului în declarații. În același timp, în cazul lui Sergiu Roșu, a fost expediat și un demers către Serviciul Fiscal de Stat pentru inițierea unui control fiscal asupra activității soției, din cauza prezenței bănuielilor rezonabile privind încălcarea legislației fiscale.

Precizăm că Centrul e Investigații Jurnalistice din Moldova a scris în februarie 2020 că procurorul Sergiu Roșu a reușit să-și procure cu 20 de mii de lei două mașini. Omul legii declara un camion Mercedes Vito, din 2003, procurat în 2015 cu 10 mii de lei. Alți 10 mii de lei Sergiu Roșu i-a cheltuit în 2016 pentru un automobil Volkswagen Touareg, fabricat în 2005. În același timp, jurnaliștii scriau că singura avere declarată de Taras Patraman este un Volkswagen Golf, fabricat în 2009, pe care acuzatorul l-a procurat în 2017 cu 10 mii de lei. Procurorul nu declara bunuri imobile.

Irina Odobescu
17/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii