‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRodica Chișcă - Italia, țara în care a muncit, a ajuns piața pe care...

Rodica Chișcă – Italia, țara în care a muncit, a ajuns piața pe care vinde toate prunele produse

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ce aduc moldovenii care se întorc înapoi acasă după ani buni de muncă în străinătate? În primul rând, aduc un anumit capital financiar, fără de care un trai decent nu poate fi sau fără de care o afacere nu poate debuta.

Dar, mult mai important e că mulți dintre ei aduc cu sine experiența atât de prețioasă dezvoltării afacerilor aici, acasă.

Vin cu o limbă străină învățată pe care ulterior o pot folosi ca intrument de comunicare și negociere, vin cu prietenii și relații făcute printre străini, care deseori nu e puțin lucru și cu marea dorință de a dezvolta afaceri sustenabile similare cu cele care le-au văzut sau în care au lucrat afară.

Străinătatea te face să gândești altfel și, cât de grea nu ar fi experiența plecării, odată revenit acasă vei vrea să faci din Moldova un loc similar Italiei, Germaniei sau Irlandei.

Pentru Rodica Chișcă din orașul Hîncești, Italia a fost țara care i-a oferit nu doar un loc de muncă unde să poată agonisi bănuți, dar și țara care a insuflat-o că ar putea dezvolta o afacere în agricultură acasă, în Moldova.

Ba mai mult, Italia a fost țara unde Rodica a găsit piață de desfacere pentru întreaga cantitate de prune pe care o recoltează de pe o suprafață de 50 de hectare.

‹ adv ›

După ani de sacrificii, astăzi, Rodica poate spune că întreg efortul și de timp și financiar s-a materializat într-o superbă plantație intensivă de prun care este irigată prin sistem de picurare și înierbare printre rânduri.

Familia Chișcă a înțeles foarte repede că, dacă vor să acceseze piața Uniunii Europene, trebuie implimentat și un standard european în materie de practică agricolă, astfel încât astăzi livada de prun este certificată GLOBALG.A.P..

Standartul GLOBALG.A.P. care impune producătorilor să creeze un sistem complet de control și monitorizare a fost a fost „biletul de acces” care i-a permis să meargă cu încredere în Italia pentru a-și căuta potențiali clienți.

‹ adv ›

Primul partener comercial l-a găsit la unul dintre centrele agroalimentare, efectiv, mergând cu ladă de prune după ea. A ajutat-o enorm limba italiană pe care o poseda și cunoașterea modului în care se fac afacerile într-o țară europeană.

Cea mai importantă, însă, a fost calitatea prunelor, prețul competitiv și atractivitatea ambalajului.

Astăzi, Rodica poate spune că și-a văzut visul materializat. Faptul că reușește să vândă toată cantitatea de prună în exterior, când alți colegi se confruntă cu problema lipsei pieței de desfacere a ținut mai puțin de noroc și mai mult de ambiția care a determinat-o să nu cedeze.

E admirabil că o femeie care a avut statut de emigrantă astăzi reușește odată revenită acasă să ofere în jur de o sută de locuri de muncă, chiar dacă sunt și sezoniere.

Republica Moldova este la ora actuală în top zece cei mai mari producători și exportatori de prune din lume. O mică palmă de pământ, dar cu un potențial enorm! O demonstrează zi de zi agricultorii noștri care vor să reușească aici, ACASĂ!

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›