Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE consideră că lista „statelor…

UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell

Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asemenea listă. Declarația îi aparține Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, transmite TASS.com.

În declaraţiile făcute sâmbătă, 15 mai, Josep Borrell a atenționa că „UE deplânge publicarea Măsurilor în „răspunsul pentru acțiunile neprietenoase ale statelor străine”, ca urmare a Decretului fără precedent semnat de președintele Vladimir Putin la 23 aprilie. UE consideră nefondate acuzațiile privind acțiunile neprietenoase”.

„Facem apel către Rusia să își revizuiască decizia, pentru a evita o deteriorare suplimentară a relațiilor noastre, care deja sunt tensionate. UE va continua să își coordoneze poziția cu partenerii săi”, a punctat Borrell.

„Exprimăm solidaritatea deplină cu Republica Cehă, un stat membru al UE și cu Statele Unite ale Americii și cerem Rusiei să respecte pe deplin Convenția de la Viena”, a conchis oficialul.

SUA și Republica Cehă au fost incluse în lista „statelor străine neprietenoase”, aprobată și publicată de guvernul rus vineri, 14 mai. Astfel, vor fi aplicate măsuri în conformitate cu decretul din 23 aprilie 2021 al președintelui rus Vladimir Putin. Acest decret implică mai multe restricții până la interzicerea completă a angajării cetățenilor ruși pentru a lucra pentru ambasade, consulate și alte misiuni ale unui „stat neprietenos”.

Lista indică faptul că Republicii Cehe i se va permite să angajeze cel mult 19 cetățeni ruși pentru a lucra la ambasada sa, în timp ce ambasada SUA nu are voie să angajeze niciunul.

Guvernul rus a inclus SUA și Republica Cehă în lista „țărilor neprietenoase”