Pe banii noștri: Primele păsări au ajuns la CEC

Campania electorală a început oficial în această săptămână, iar primii candidați deja și-au aflat poziția în buletinul de vot. Distracția continuă săptămâna viitoare.

Luni, 10 mai

Moldovenii s-au aflat din nou în jurul mesei de sărbătoare. Spre deosebire de lunea trecută, de această dată masa s-a aflat în cimitire, mulțumită deciziilor aprobate de Comisiile Situațiilor Excepționale. Prin urmare, politica a lipsit în această zi din spațiul public. De aceea, să zicem că nu s-a întâmplat nimic din ce am ști noi.

În plus, mulți se trezeau încă de la mahmureala de după parada de 9 mai.

Marți, 11 mai

Campania electorală începe în forță. PDM ține un briefing în care anunță că Moldova poate fi altfel. Altfel – fără Vlad Plahotniuc probabil.

În același timp, Alianța pentru Unitatea Română coalizează tot mai multe partide unioniste. Se discută cu USB (Valeriu Munteanu) și PL (Dorin Chirtoacă). Dacă vine la ei și partidul lui Octavian Țîcu, poate să se numească, în sfârșit, Congresul Unității Românilor?

Miercuri, 12 mai

PCRM și PSRM vor merge într-un bloc electoral. În fruntea listei va merge totuși Vladimir Voronin, acuzat de Igor Dodon că a vândut 14 deputați lui Plahotniuc. Următorul pe listă va fi Igor Dodon, anterior numit de bătrânul comunist „trădător, măgar, cu care nu va da niciodată mâna, plus că ar fi în slujba lui Plahotniuc”. Uite că au dat mâna. Ce nu faci pentru țară?! Ciudat este că toate alianțele, inclusiv cele organizate de Vlad Plahotniuc cândva, tot au fost înființate „ca să salveze țara”.

Joi, 13 mai

Campania continuă. În lipsa partidelor care încă erau ocupați cu listele de candidați, pe scena politică s-a vorbit mai mult despre lucruri foarte importante pentru țară. Partidul Socialiștilor a venit să propună modificarea Constituției pentru a soluționa cea mai stringentă problemă. Astfel, Vasile Bolea spune că în Constituție trebuie să fie scris explicit că o familie poate fi formată doar dintr-un cuplu bărbat + femeie, iar mama să fie femeie și tata să fie bărbat. Altfel spus, pentru că fiecare campanie a avut câte 30 de mii de ceva, dacă altă dată erau sirieni, de această dată avem 30 de mii de gay.

Deci, singura formă de căsătorie susținută de socialiști este între un bărbat și o femeie. Acel bărbat poate fi, de exemplu, Vladimir Odnostalco sau Grigore Novac, iar acea femeie poate fi și Marina Radvan. Uniunea, numită în popor și „căsătorie fictivă”, este „blagoslovită” de primărie cu un lot de teren la Stăuceni, iar în cel mai tradițional mod, se divorțează ulterior.

Vineri, 14 mai

Astăzi e forfotă mare la CEC. Mai multe formațiuni politice, care mai de care, au fost cu depunerea documentelor. Astfel, ordinea primelor 6 în buletin va arăta în felul următor:

1. PACE (Gheorghe Cavcaliuc)

2. Partidul Congresul Civic (Mark Tkaciuc/Iurie Muntean)

3. Blocul Renato Usatîi (Patridul Patria și Partidul Nostru)

4. Partidul Șor

5. PAS

6. BECS (PCRM + PSRM)

Între timp, în Moldova

50 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova declară că sunt gata să voteze pentru unirea cu România, daca ar avea siguranța unor salarii și pensii mai mari. Printre principalele avantaje pe care le văd moldovenii odată cu unirea mai sunt și dreptul de a munci în țările Uniunii Europene, serviciile medicale de calitate, un sistem educațional mai bun și o justiție corectă.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.