„E târziu pentru dregerea busuiocului”. De ce Maia Sandu a refuzat să promulge legea ce oferă Guvernului interimar dreptul de a semna tratate internaționale

Președinta țării, Maia Sandu, nu a promulgat legea, prin care oferă Guvernului interimar dreptul de a semna tratate internaționale din motiv că „au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat”.

Foto: UNIMEDIA

„Am restituit Parlamentului legea nr. 72, ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari. E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întâmplători dintr-un guvern demis”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Proiectul de lege care permite Guvernului în demisie să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare încă nu a fost promulgat. Ministrul în demisie, Ion Perju, a făcut o solicitare în acest sens către Președinția în cadrul ședinței de astăzi a Executivului, dar și fie semnate decretele pentru ca aceștia să aibă dreptul de negociere și semnare a unor acorduri, care au rămas blocate. Într-o situația similară s-a pomenit și MAI.

Potrivit ministrului Pavel Voicu, RM riscă să piardă un grant de 19 milioane de dolari, bani care vor fi folosiți pentru achiziționarea unor utilaje speciale pentru pompieri. Premierul interimar le-a solicitat miniștrilor să vadă dacă poate fi extinsă perioada de negociere. Totodată, a afirmat că va încerca să discute cu administrația prezidențială pentru a rezolva problema.

Guvernul interimar va putea încheia tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova. Un proiect de lege în acest sens, a fost votat în Parlament, cu votul majorității deputaților. Proiectul de modificare a Legii cu privire la Guvern prevede, în special, excluderea interdicției în ceea ce privește competența încheierii tratatelor internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova. Oferirea acestor competențe unui Guvern al cărui mandat a încetat urmărește scopul evitării pierderilor financiare eminente, menționează autorii inițiativei legislative – deputații Fracțiunii parlamentare PSRM.


Pub