Ce trebuie să facă o femeie pentru sănătatea ei sexuală

Pentru prima dată termenul de „sănătate sexuală” a fost explicat de Organizația Mondială a Sănătății în 1977 printr-o definiție complexă, care ulterior a fost simplificată pentru o mai bună înțelegere. Termenul descrie situația când unui om îi este bine, fizic și emoțional, din punct de vedere a sexualității lui. Deci, nu este vorba doar despre anumite maladii, ci și de oricare altă formă de disconfort sau limitare psihologică. Medicina modernă recunoaște oficial sănătatea sexuală ca parte integrantă a sănătății umane.

Ce înseamnă să fii sănătos din punct de vedere sexual

O persoană sănătoasă sexual trebuie să întrunească în primul două componente: să aibă o atitudine pozitivă față de sexualitate și relațiile sexuale și să aibă posibilitatea de a duce o viață sexuală sigură, satisfăcătoare, în care nu există elemente de violență, discriminare sau constrângere.

De asemenea, potrivit OMS, componentele sănătății sexuale sunt:

  • capacitatea de a te bucura și de a controla comportamentul sexual și fertil;
  • lipsa sentimentelor de vinovăție, rușine, teamă, concepții greșite și alți factori psihologici care pot afecta relațiile sexuale;
  • posibilitatea realizării libere a funcțiilor sexuale și reproductive în absența oricăror boli, deficiențe sau tulburări organice.

Sănătatea fizică: controlul ginecologic regulat

Sănătatea fizică este una dintre condițiile de bază pentru o viața sexuală satisfăcătoare. De aceea, oricât de banale și cunoscute nu ar fi, recomandarea este ca orice femeie să meargă cel puțin o dată pe an la un control ginecologic de profilaxie. „Un control profilactic anual poate reduce riscul apariției unor probleme care pot fi rezolvate la timp. În consecință, asta va îmbunătăți calitatea vieții sexuale”, spune Iraida Snigur, medică obstetriciană-ginecologă și co-fondatoarea proiectului gyneco.md. 

Examenele ginecologice sunt recomandate și pentru verificarea stării florei vaginale. Medicii spun că dezechilibrul florei vaginale este una din cele mai des întâlnite probleme la femei. Un dezechilibru acut poate provoca disconfort, ceea ce afectează și viața sexuală. Stresul, slăbirea sistemului imunitar, administrarea de antibiotice, igiena locală exagerată, utilizarea de contraceptive, sarcina, menopauza – toți acești factori, la un moment dat, afectează flora vaginală. Iar ca rezultat, în zona genitală apare mâncărimea, durerile, arsurile sau secrețiile vaginale. În astfel de condiții, este indicat testul citobacteriologic, care va ajuta la administrarea unui tratament adecvat.

Totodată, începând cu vârsta de 21 de ani, femeile trebuie să facă testul Papanicolau o dată la trei ani. Este o metodă de screening cervical utilizată pentru a detecta procesele potențial precanceroase și canceroase din colul uterin, astfel prevenind apariția unor forme grave de cancer cervical. 

Tranzițiile fiziologice și patologiile

Dezechilibrul microflorei vaginale se poate transforma, la un moment dat, și în anumite patologii, cum ar fi candidoza, care se manifestă prin mâncărime, senzație de arsură (mai ales în timpul actului sexual), înroșire, durere vaginală, eliminări albicioase. În aceste situații, medicul ginecolog va prescrie și antibiotice, în funcție de gravitatea condiției.

De asemenea, este recomandată consultarea unui specialist și în perioadele de tranziție fiziologică: nașterea, alăptarea și menopauza. Pe parcursul acestor trei perioade, femeilor le este greu să combine starea fizică și emoțională în care se află cu satisfacția sexuală. Din acest considerent, este nevoie de consultații periodice la medicul ginecologic, dar se recomandă și psihoterapia, la necesitate.

Iraida Snigur îndeamnă femeile să meargă la medicul specialist în toate cazurile când au probleme de ordin anatomic fiziologic, care le afectează viața sexuală, fie că e vorba de uscăciuni vaginale, dureri la penetrare sau de patologii ginecologice care ar putea duce la disfuncții și scăderea dorinței sexuale. 

O altă problemă cu care se confruntă femeile și despre care se vorbește foarte puțin sau deloc este vaginismul. Această patologie se manifestă în timpul actului sexual, când apar spasme necontrolate ale mușchilor vaginului, însoțite de dureri foarte mari la penetrare. „E o problemă reală. Am avut la consultații cu tinere care spuneau că tocmai plângeau că nu puteau să întrețină relații din cauza acestei probleme”. Iraida spune că prescripțiile medicale în aceste cazuri sunt individuale și depinde de cauzele care le provoacă – psihologice sau anatomice. Peste hotare există asociații și medici care ajută aceste femei, însă, din păcate, la noi aceste femei „nu sunt băgate în seamă”. 

Aspectul psiho-emoțional

Una din probleme cu care se confruntă oamenii cel puțin o dată în viață este lipsa dorinței sexuale. „Sunt multe femei care vin la ginecolog cu astfel de probleme”, povestește Iraida Snigur. În aceste situații, primul lucru care trebuie de făcut este stabilirea cauzei – poate femeia face tratament cu antidepresante sau contraceptive combinate, care dau astfel de efect advers, sau sunt în perioada alăptării. „Recomandările sunt făcute în funcție de fiecare caz aparte”, spune specialista, care povestește că în cazurile scăderii dorinței sexuale din motive nemedical, femeilor le este recomandată consultația unui sexolog. Uneori, scăderea dorinței sexuale nu este legată numai de stres sau de oboseală, ci poate că nu se mai înțelege cu partenerul sau sunt alte aspecte aici. 

„Viața sexuală sănătoasă nu este doar lipsa unor maladii, ci și prezența plăcerii”, spune la rândul ei sexologa Natalia Pavalachi. „Dar la noi, imaginea sexualității este construită în mare parte de ceea ce ne spune cultura, societatea, poate și religia. Prezența sentimentului de culpabilitate, rușine, păcat sau, pur și simplu, din neștiință, fac ca sexualitatea noastră să fie trăită nu în cea mai bună manieră. De aici apar și anumite disfuncții și probleme în cuplu. Problemele cu sexualitatea noastră sunt doar vârful aisbergului și când mergem în adâncuri vom vedea toate schemele, traumatismele noastre”, mai zice Pavalachi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare