Pastilele contraceptive, alese corect, ajută la reglarea statutului hormonal. Ce trebuie să știi înainte de administrare

pastile
Foto: Photo Credit: Anna Shvets

Despre pilulele contraceptive circulă o mulțime de mituri cum ar fi că tinerele se îngrașă sau rămân infertile, dar și despre modul de administrare a acestora. Atâta timp cât societatea trece sub tăcere existența acestor pastile, miturile și falsurile prind contur, și se propagă cu o viteză de invidiat după scenariul telefonului stricat. Ne-am propus, în cadrul podcast-ului sexplicații, să discutăm cu Nadejda Bordian, medică ginecologă, despre pastilele de contracepție planificată și cele de contracepție urgentă, dinferența dintre ambele tipuri, riscurile acestora și beneficiile pe care le au. Dacă nu ați reușit să ascultați materialul, acum aveți oportunitatea să citiți interviul cu specialista.

În prezent, tinerii pot alege dintr-o gamă variată de metode de contracepție împotriva unei sarcini nedorite, unele testate și eficiente, altele mai puțin. Potrivit Nadejdei Bordian, prezervativul este cea mai utilizată metodă de contracepție, pentru că oferă o protecție dublă și de la infecții și de la o sarcină neplanificată.

Totuși, pe locul unu după siguranță, dar nu și după popularitate, este metoda dublă olandeză, care constă în folosirea prezervativului și a pastilei contraceptive în același timp. 

„Pastile contraceptive sunt de mai multe tipuri, nu vom face publicitate unor companii, pentru că deseori tinerii aud și o iau ca recomandare. Ar fi bine să vină la un medic ginecolog sau la o moașă care este bine instruită. Pentru că indicația se face în funcție de tipajul pacientei, de masa corporală, vârstă, stat hormonal, așa, vizual cel puțin. Indicațiile ar fi diferite”, spune ginecologa. 

Administrarea pastilelor de contracepție planificată

Pastilele de contracepție planificată se iau din prima zi a ciclului menstrual care coincide cu prima zi a menstruației. Pastilele trebuie luate în fiecare zi, la aceeași oră. Acestea sunt a câte 21 într-un blister. Între administrări, se face o pauză de 7 zile. De asemenea, mai este un tip de pastile de contracepție planificată care are în blister 28 de pastile, respectiv, persoana nu trebuie să facă această pauză.

În cazurile în care persoana uită să administreze pastila o zi, o poate lua a doua zi, prin urmare, să consume în același timp două pastile. 

Circulă mai multe mituri, precum că pastilele contraceptive lasă femeile infertile, ginecologa ne spune cum acestea acționează asupra corpului. Pastila contraceptivă nici într-un caz nu poate lăsa persoana infertilă, absolut nu. Sunt niște mituri bazate pe nimic. Sunt niște mituri din trecut, când pastilele aveau o doză mai mare de hormoni, pastilele contemporane au o doză mai mică de hormoni care-i permit fetiței sau femeii să nu rămână însărcinată. Sunt și contraindicații la pastilele contraceptive, fetelor care fumează nu se recomandă să ia pastila contraceptivă, dar și cele care au patologii foarte severe, dar de regulă, pastila contraceptivă contemporană se indică nu doar pentru contracepție, dar și pentru dereglări de ciclu menstrual, fetița poate nici să nu fie sexual activă, precis o să-i prescriem contraceptive pentru reglarea ciclului menstrual”, mai adaugă specialista. 

Photo Credit: Karolina Grabowska

Pastilele contraceptive oferă aproape 99 % de siguranță

Pastilele contraceptive oferă aproape 99 % de siguranță, unele tinere afirmă că deși le-au consumat, au rămas însărcinate. Medica ne spune că vina nu aparține pastilelor, ci tinerilor care nu le administrează corect. 

Din experiența pe care o are, ginecologa ne-a relatat despre cazurile în care tinerele, din motiv că nu știau cum să administreze corect pastilele au rămas însărcinate, reproșând faptul că pastilele nu au vreun efect. 

În timpul consumului pastilelor contraceptive, se recomandă, de asemenea, respectarea unor reguli simple. „Fumatul este interzis, dar alimentația este obișnuită, tânăra duce un mod obișnuit de viață, dar e recomandat să își măsurat tensiunea arterială la debutul tratamentului, nu e nevoie de investigații mari. Neapărat, dacă este o persoană tânără, dacă e vorba despre o adolescentă, îi explicăm că este vorba doar despre o protecție de la sarcină. Ca să completăm mitul cu pastila contraceptivă și infertilitatea, este probabil că unele femei care iau pastila contraceptivă nu se mai protejează și cu prezervativ, este suficientă și o relație neprotejată în urma căreia se poate infecta de ceva, iar această infecție, virusuri care pot fi luate în timpul contactului sexual neprotejat, netratate să ducă la infertilitate. Pricina nu este pastila contraceptivă, dar că nu s-a folosit prezervativul”, zice ginecologa. 

În contextul miturilor, medica a vorbit și despre faptul că pastilele contraceptive nu îngrașă, precum e obișnuit să se creadă în societate.  „Pastilele contraceptive conțin o doză minimă de hormoni, invers, dacă ele se potrivesc corect persoanei și medicul corect le-a ales, ele reglează statutul hormonal și unele fete slăbesc, se fac mai feminine, le cresc sânii mai mult”, spune Nadejda Bordian. 

De asemenea, pastilele contraceptive ameliorează durerile din timpul ciclului menstrual, deoarece acestea sunt cauzate de carențe ale progesteronului, iar pastila, având o doză de hormoni, contribuie la diminuarea acestor dureri. 

Pilulele de contracepție planificată pot fi luate și pentru prevenirea sau stoparea ciclului menstrual. De exemplu, atâta timp cât o tânără dorește să-și deplaseze menstruația, poate lua pastilele fără o pauză de șapte zile. Potrivit, ginecologii această manevră dă un repaus ovarelor, dar și vine în ajutor fetelor care nu vor să aibă menstruație în vacanță sau în ziua nunții. 

Photo Credit: JESHOOTS.com

Pastilele de contracepție planificată și cele de contracepție urgentă

Pastilele contraceptive se prescriu de medic, dar pot fi procurate, de fapt și fără prescripție, totuși, riscurile administrării pastilelor fără un consult medical pot dăuna sănătății. 

„La debutul administrării contraceptivelor, uneori, și asta este normal, pot fi careva sângerări intermenstruale, sângerări neînsemnate și asta este norma, dar este norma pentru primele trei luni, pot fi careva dureri de cap, sau tensionarea glandelor mamare, pot fi, dar despre asta este bine ca tânăra să fie informată”, atenționează specialista. 

Medica ne-a spus și care e cea mai mare diferență dintre pastilele de contracepție planificată și cele de contracepție urgentă (sau pastila de a doua zi). „Este o diferență foarte mare, în principiu, ambele tipuri sunt hormonale și conțin hormoni, numai doza este diferită. Dacă să zicem că pastila contraceptivă, de contracepție planificată conține doză minimă de hormoni, păi pastila de a doua zi conține doză lunară de hormoni, doză de cal cum eu vorbesc cu fetele ca ele să înțeleagă. Și de aceea, pastila contraceptivă de a doua zi, contracepție de urgență, se admite să fie luată nu mai des decât o dată la șase luni. Dar tot e mai bine e utilizarea unei pastile de urgență, decât instalarea unei sarcini nedorite și avortarea”, menționează ginecologa. 

Dacă vrei să asculți podcast-ul, îl găsești la acest link, dar și în audio încărcat mai jos: Aproape tot ce trebuie să știi despre pastilele contraceptive. Cât de mult te îngrași și care-i probabilitatea să rămâi infertilă.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente