image
Sursa foto: europalibera.org

70 de mii de oameni și-au rezervat un loc în cimitirele din Chișinău, deși sunt încă în viață; Cât au scos din buzunar

Sunt încă în viață, dar își rezervă deja un loc de veci. Moldovenii care au decis să-și cumpere de pe acum un loc în cimitir spun că astfel se asigură că vor fi înhumați lângă rudele decedate sau nu vor să-i pună la cheltuială pe moștenitori. Pentru a rezerva un loc de veci, ei scot din buzunar între 1500 și 5500 de lei, în funcție de categoria cimitirului.

În Chișinău aproximativ 70 de mii de oameni și-au rezervat un loc în unul din cele 10 cimitire. Odată rezervat, locul poate fi refolosit de urmașii răposatului până pe o perioadă de 99 de ani.

„Cum își rezervă loc în timpul vieții pentru construcția casei, așa o fac și la cimitir. Mai ales persoanele care au trecut de o vârstă bună și dacă unul din familie a plecat, cu siguranță, celălalt se grăbește să-și rezerveze loc pentru ca să îi fie aproape de mormântul soțului sau a soției. S-a depus cererea și verificăm dacă este posibilitate”, afirmă directorul Combinatului „Servicii funerare”, Ludmila Boțan.

Pentru unii este o necesitate, pentru alții un lux.

„Se face în funcție de categoria cimitirelor. La Cimitirul Central înhumarea este de 1500 de lei, rezervarea este de 5500 de lei. Este o taxă care se achită o singură dată. Pe viitor nu se mai plătește absolut nimic, doar taxa de întreținere, dar nu achită toate categoriile de persoane. Cimitirul „Sfântul Lazăr" este de categoria a doua. Locul de înhumare este de o mie de lei, iar rezervarea - patru mii de lei. La celelalte cimitire mai mici este între 1500 de lei și 700 de lei”, a adăugat Boțan.

Biserica nu vede o problemă în faptul că moldovenii își rezervă un loc în cimitir încă în timpul vieții.

„Nu este un păcat. Altceva este ca noi în tot ceea ce facem să nu exagerăm. Aici e marea problemă, că noi vrem să înghiți, cât mai mult și în lungime și în lățime, și pentru mine, pentru tata, pentru mama, pentru cei care se vor naște. De ce te duci așa departe. Dumnezeu știe cum vor fi toate orânduite mai departe. Mai ales că lumea pleacă multă peste hotare și cine știe a cui va fi locul acela și ce se va mai întâmpla”, a menționat parohul Catedralei „Teodora de la Sihla" din Chișinău, Ioan Ciuntu.

În prezent, în cele 10 cimitire din Chișinău, cu o suprafață de 177 de hectare, sunt înhumați aproximativ 320 de mii de oameni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: