(video) Șefa statului Maia Sandu, după întrevederea cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda: „Lituania a sprijinit mereu parcursul european al RM”

Președinta Maia Sandu și cel al Lituaniei, Gitanas Nauseda, au făcut declarații de presă, după ce au avut o discuție tête-à-tête, dar și în format extins. Șefa statului a afirmat că vizita acestuia este un semn puternic de prietenie și de sprijin din partea Lituaniei pentru țara noastră. Cei doi lideri au trecut în revistă ultimele evoluții politice și pregătirile pentru scrutinul din vară. De asemenea, Sandu a precizat că sunt gata să semneze Acordul privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere pentru cetățenii țărilor noastre, Acord negociat și agreat la nivel de guverne.

Foto:

„Vizita dumneavoastră este un semn puternic de prietenie și de sprijin din partea Lituaniei pentru Republica Moldova. Vă mulțumesc că sunteți aici - mai ales în această perioadă foarte dificilă, cauzată de criza pandemică. Pentru noi, vizita dumneavoastră este importantă pentru că ea reconfirmă caracterul special al relației dintre țările noastre. În această dimineață, am avut câteva discuții foarte bune cu domnul Președinte Nauseda. I-am vorbit despre situația internă din Republica Moldova, ultimele evoluții politice, despre pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate. Am discutat despre dorința cetățenilor Republicii Moldova de a-și construi un viitor prosper acasă, fără injustiție și fără corupție.

Am discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova pe plan intern și extern - inclusiv provocările din regiune. Am trecut în revistă agenda de reforme a țării și agenda europeană a Republicii Moldova. Lituania a fost dintotdeauna o susținătoare a agendei de reforme democratice în țara noastră. Dovadă sunt și cele 137 de proiecte și programe de asistență tehnică în diverse domenii, finanțate din taxele cetățenilor lituanieni și realizate în Republica Moldova, în ultimii 12 ani.

În același timp, Lituania a sprijinit mereu parcursul european al Republicii Moldova. Afirm cu certitudine că sunteți aliatul nostru de încredere la Bruxelles, atât în ceea ce privește colaborarea în contextul Parteneriatului Estic cât și în dialogul nostru direct cu instituțiile europene.

Contăm și mai departe pe sprijinul Lituaniei pentru Agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, și pentru consolidarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic. În acest sens, reconfirm deschiderea Republicii Moldova de a avea o relație mai aprofundată cu Uniunea Europeană.

Datorită demersurilor insistente ale Lituaniei, țări ca Moldova au putut beneficia mai rapid de vaccin din stocurile achiziționate de Uniunea Europeană. În acest context, vă mulțumesc și pentru sprijinul direct oferit de țara dumneavoastră Moldovei în combaterea pandemiei de Covid-19 - sprijin sub formă de donații de echipamente de protecție.

Ne dorim să aprofundăm în continuare relațiile de cooperare cu Lituania pe bilaterală și în context multilateral. Cred că avem un potențial semnificativ de creștere în ceea ce privește schimburile comerciale. Mulțumim pentru sprijinirea vinificatorilor noștri prin promovarea exportului vinurilor moldovenești în Lituania.

Suntem de asemenea pregătiți să semnăm Acordul privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere pentru cetățenii țărilor noastre, Acord negociat și agreat la nivel de guverne.

Totodată, ne dorim să continuăm colaborarea în domeniul securității și apărării, mai ales apărării de riscuri hibride și combaterea dezinformării, unde experiența Lituaniei ne poate fi foarte utilă.

Experiența Lituaniei de transformare democratică și economică profundă rămâne un exemplu elocvent de bune practici pentru țara noastră.

Una dintre aceste lecții - lecție pe care sper să o însușească toată clasa politică din Moldova - este că partenerii externi sunt gata să ofere ajutor, dar efortul cel mai mare trebuie să vină de aici, din țară. Aici trebuie făcut efortul cel mai mare. Reformele nu pot fi mimate sau înlocuite cu declarații frumoase. Avem multe de făcut acasă - înțelegem bine acest lucru și suntem pregătiți să o facem.

Știu că putem conta pe sprijinul autorităților lituaniene în organizarea votării cetățenilor noștri din Lituania la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cu respectarea tuturor restricțiilor cerute de pandemie”, a declarat Sandu.


Este prima vizită oficială a unui președinte lituanian, din ultimii 6 ani. Cei doi șefi de stat, pe finalul vizitei vor planta câte un arbore la Grădina Botanică din Chișinău.


Pub