Aureliu Ciocoi: MAEIE poate prelua sută la sută cheltuielile necesare pentru organizarea alegerilor la secțiile din afara țării

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are capacități financiare suficiente pentru a asigura organizarea alegerilor parlamentare anticipate din vară. Aureliu Ciocoi a afirmat că ministerul poate asigura același număr de secții de votare, dar rămâne la discreția CEC să decidă. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu la Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„MAEIE, în ceea ce privește organizarea alegerilor în afară, poate prelua sută la sută cheltuielile necesare, fără să fie nevoie de alocări suplimentare de bani. Noi avem economii suficiente care ne permit să preluăm costurile organizării scrutinului în afară. Între 5-7 milioane lei sunt costurile. Deci și această sumă o putem reduce din devizul de cheltuieli prezentat de CEC. Cu siguranță putem găsi și alte modalități să reducem devizul. MAEIE are capacitatea să asigure cel puțin același număr de secții de votare care erau valabile la scrutinul prezidențial, 153 din câte îmi amintesc, noi avem capacitatea să menținem acest număr, la discreția CEC rămâne câte vor fi necesare pentru a fi deschise”, a declarat Ciocoi.

Ministerul Finanțelor va aloca CEC din fondul de rezervă 70 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. O decizie în acest sens a fost luată de Guvernul în demisie.

Guvernul a ajuns la o înțelegere cu membrii CEC privind desfășurarea alegerilor din vară. Potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, banii vor oferiți în tranșe, prima suma fiind transferată astăzi, iar celelalte, în funcție de solicitările făcute de CEC. Acesta a menționat că Executivul poate strânge o cifră de aproape 120 milioane, însă fondul se rezervă nu poate fi lăsat cu zero.

Alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate pe 11 iulie. În acest sens, CEC deja a aprobat devizul de cheltuieli.


Pub