Abordarea neobișnuită a PD privind politica externă a Republicii Moldova

O abordare mai puțin obișnuită a politicii externe a Republicii Moldova propune Partidul Democrat în planul său de ţară, prezentat recent.   

Foto: PD

Astfel, PD califică relaţia cu Uniunea Europeană drept „obiectivul nostru ca ţară”; cu România – „relaţie de suflet”; cu SUA – „parteneriat strategic”; cu Ucraina – „relaţie bună cu vecinii”; cu Rusia – „relaţie bazată pe respect reciproc”.

În context, PD aminteşte că, în timpul Guvernului condus de liderul său, Pavel Filip, Moldova a cerut Federaţiei Ruse, de la tribuna ONU, retragerea forţelor militare de pe teritoriul ţării şi menţionează că va insista în continuare asupra acestui lucru.

Referitor la relaţia cu Ucraina, PD aminteşte despre instituirea, pe timpul Guvernului Filip, a controlului comun moldo-ucrainean, ceea ce a permis ţării noastre în premieră să-şi controleze integral frontiera, inclusiv pe segmentul transnistrean. În contextul relaţiei cu România, PDM aminteşte că, anume pe timpul Guvernului Filip, a început construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău. În continuare, PDM îşi propune să obţină instituirea controlului comun la frontiera cu România, excluderea tarifelor de roaming cu această ţară şi interconectarea reţelelor electrice de pe ambele maluri ale Prutului. 


Pub