O companie din Europa în domeniul transporturilor și al logisticii va investi în sectorul ICT din R. Moldova

H. Essers, companie europeană care activează în domeniul transporturilor și al logisticii, își extinde afacerea în Moldova. În urma unor consultări desfășurate de managementul acesteia cu specialiștii din cadrul Agenției de Investiții, prin intermediul Biroului Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce, compania a decis să facă o investiție în sectorul Tehnologia informației și a comunicațiilor (ICT).Fondată de Henri Essers în 1928, compania Belgiană are operațiuni în 19 țări, cu peste 85 de locații și circa 7000 de angajați. În 2019 aceasta a raportat o cifră de afaceri de 746 de milioane de euro pe active, deținând o flotă de 1440 de camioane și depozite cu o suprafață de 1.300.000 metri pătrați. 

Foto:
Fondată de Henri Essers în 1928, compania Belgiană are operațiuni în 19 țări, cu peste 85 de locații și circa 7000 de angajați. În 2019 aceasta a raportat o cifră de afaceri de 746 de milioane de euro pe active, deținând o flotă de 1440 de camioane și depozite cu o suprafață de 1.300.000 metri pătrați.
 
H. Essers este prezentă în Republica Moldova din anul 2008, înființând un birou de BPO la noi în țară și creându-și o imagine de partener de încredere. Compania are echipe în sectorul IT din mai multe state, iar acum a decis să creeze o echipă și în Republica Moldova care va lucra pentru dezvoltarea softurilor interne ale companiei în domeniul transporturilor și logisticii, împreună cu alți specialiști din Belgia
 
Daniela Vicol, Country Manager Moldova a declarat că cei din H. Essers au decis să investească remarcând succesul obținut de Republica Moldova la capitolul exportului de servicii IT, un stimulent fiind și faptul că multe companii din Belgia și-au orientat în ultimul timp investițiile către sectoarele strategice din Republica Moldova.
 
„Faptul că s-a luat decizia să se facă o extindere în Republica Moldova este un mare succes și o posibilitate pentru a crea o echipă IT puternică aici care va aduce vizibilitate sectorului IT. În prezent, în sediul central al companiei din Belgia, volumul de lucru crește considerabil, devine din ce în ce mai dificil să se găsească specialiști IT. Respectiv când a fost pusă întrebarea unde să mai găsim specialiști buni în IT, răspunsul a fost evident că în Republica Moldova, deoarece aici deja avem o filială cu o reputație bună H. Essers Moldova, iar reprezentanții companiei sunt sută la sută convinși de talentul și abilitățile specialiștilor noștri. Ulterior am avut un webinar împreună cu Agenția de Investiții, în urma căruia investitorii au decis că într-adevăr merită să se extindă la noi în țară. Acum avem trei poziții deschise pentru specialiști și suntem la etapa de recrutare. Desfășurăm primele interviuri pentru a vedea candidații, după care aceștia vor avea interviuri cu specialiștii tehnici din Belgia ”.
 
În ultimii patru ani industria IT din Republica Moldova a crescut de patru ori volumul exporturilor de produse și servicii TIC a depășit în 2019 cifra de 5 miliarde lei. De asemenea, exporturile IT au crescut de 3 ori - de la 1,1 miliarde de lei în 2015, la 3,5 miliarde de lei în 2019, depășind considerabil produsele exportate în mod tradițional, precum vinurile, cu peste 400 de milioane de lei.
 
 „Obiectivul Agenției este de a oferi cât mai multe platforme de interacțiune directă cu potențialii investitori străini, prin care nu doar promovăm potențialul și avantajele investiționale ale țării, dar și facilităm procesul decizional de lansare a unei afaceri în Moldova. Țara noastră este foarte bine poziționată în ceea ce privește infrastructura de telecomunicații, cu o penetrare mobilă de peste 100% și o prezență a rețelei de fibră optică de 98,2%. Acest fapt constituie un fundament solid pentru dezvoltarea sectoarelor IT, BPO, SSC care generează servicii cu valoare adăugată pentru economia națională și permit angajarea și motivarea tinerilor talentați”,  susține Rodica Verbeniuc, Director General al Agenției de Investiții:
 
În prezent, în Republica Moldova există 2.300 de companii în sectorul IT, fiind angajate peste 29.600 persoane, care deservesc în principal piețele europene și americane. Accentul de servicii se concentrează pe mai multe industrii, în special în sectorul guvernamental, bancar și de telecomunicații. Această sferă asigură cel mai bun nivel de salariu pe economie.


Pub