image
Sursa foto: agrobuzines.md

PAS solicită interzicerea exportului grâului din rezerva de stat: „Guvernul lui Dodon, prin Perju și Voicu, ne-au mințit”

Liderul PAS, Igor Grosu solicită premierului interimar, Aureliu Ciocoi să interzică exportul grâului din rezerva de stat. „În aceste momente grâul este încărcat la portul Giurgiulești. Acest monopolist de pe piața de cereale Vaja Jashi, cu ajutorul lui Igor Dodon și cumătrul lui, Ion Perju,a reușit să obțină permisul de la șeful vamei în acest scop. Va veni timpul când vom demonstra cum a fost comis falsul în acte care a permis exportul grâului de rezerva de stat”, a declarat Igor Grosu

Liderul PAS a mai adăugat că a primit mai multe apeluri din localități referitoare la scumpirea pâinii cu un leu. În special, s-au scumpit prețurile la pâinea cea ieftină, care era accesibilă pentru cetățenii cu venituri mai modeste.

Cu o lună în urmă, în Parlament, pe platforma Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au fost câteva discuții legate de această schemă pusă la cale de ministrul Agriculturii, Ion Perju, care din întâmplare este și cumătrul lui Igor Dodon și șeful Agenției Rezerve de Stat, un coleg mai vechi a ministrului de Interne, Pavel Voicu și acel monopolist de pe piața de cereale Vaja Jashi. Sub pretextul împrospătării rezervei de stat, aceștia au început să exporte grâul, deși am atenționat, că în urma secetei există riscul scumpirii pâinii”, a spus Igor Grosu.

În context, liderul PAS a solicitat guvernului interimar să interzică exportul cerealelor.

„Acest grâu trebuia să fie pus la dispoziția întreprinderilor de panificație pentru a stopa scumpirile. Guvernul lui Dodon, prin Voicu și Perju au mințit că este grâu și acum avem scumpiri. În spatele acestor declarații a fost interesul financiar a lui Igor Dodon și a lui Vaja Jashi. Și scumpirile la ulei fac parte din înțelegea dintre cei doi. Cerem ministrului interimar să întreprindă toate măsurile pentru a pune capăt acestor scheme”, a mai spus Igor Grosu.

Amintim că și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a cerut în repetate rânduri interzicerea exportului grâului din rezerva de stat.

Potrivit deputatului, deși Platforma DA a solicitat intervenția urgentă din partea Președinției, a Guvernului pentru a aplica interdicția, acet lucru nu s-a întâmplat.

Alexandru Slusari a declarat că expertiza celor 17 000 de tone de grâu aflate în port s-ar putea să fie falsă pentru că indică o roadă din 2020, pe când grâul eliberat din rezerva de stat datează ca fiind din roada anului 2016.

Potrivit deputatului, săptămâna aceasta din rezerva de stat vor fi scoase alte peste 20 000 de tone de grâu.

Deputatul a mai subliniat că operațiunile de lobby pentru omul de afaceri Vaja Jhashi sunt multiple, acesta fiind și cetățean american, iar schemele prin care grâul este eliberat din rezerva de stat la un preț mai mic decât cel existent pe piață, și este exportat, îi vor aduce un profit important în timp ce statul este prejudiciat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: