11:05:38 23.04.2024
Stiri

DOC // UTIL pentru agricultori: Savanții prezintă RECOMANDĂRI actualizate de luptă cu cele peste 270 de boli și dăunători care atacă culturile de câmp din R. Moldova

Actualitate 14.05.2021 10:28 Vizualizări2068 Autor: Ziarul National
DOC // UTIL pentru agricultori: Savanții prezintă RECOMANDĂRI actualizate de luptă cu cele peste 270 de boli și dăunători care atacă culturile de câmp din R. Moldova


Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” a elaborat un nou sistem integrat de măsuri pentru protecţia culturilor de câmp în baza realizărilor ştiinţifico-practice obţinute în ultimii 5 - 7 ani în R. Moldova, care presupune inclusiv scoaterea din uz a pesticidelor.

Sistemul include un set de măsuri şi metode de combatere a dăunătorilor, a bolilor culturilor de câmp şi a buruienilor, fiind destinat specialiştilor în protecţia plantelor şi altor categorii de lucrători din sectorul agricol.

La pregătirea recomandărilor au participat Mihail Vronschih, Mihai Andrei, Galina Soloviova, Lilia Ţopa, Andrei Ungureanu, Dorian Pasat, Anatol Meleca şi Mariana Lencauţan, iar scopul măsurilor agrotehnice recomandate este crearea condiţiilor fitosanitare necesare pentru prevenirea pe terenurile cu semănături a înmulţirii dăunătorilor şi bolilor, dar şi pentru creşterea rezistenţei soiurilor sau hibrizilor de plante la agenţii patogeni.

În condiţiile pedoclimatice actuale ale Republicii Moldova, culturile agricole sunt atacate de peste 270 de boli, specii de dăunători şi buruieni. Printre cele mai periculoase boli sunt făinarea cerealelor, putregaiul rădăcinilor cerealelor, rugina brună, tăciunele etc. Un pericol deosebit prezintă dăunători precum buha semănăturilor, gândacul ghebos, omida de câmp, sfredelitorul porumbului, musca sau păduchele cerealelor.

Protecţia raţională a roadei contra dăunătorilor, bolilor şi buruienilor este unul din principalii factori de creştere a productivităţii terenurilor agricole. Aplicarea corectă a măsurilor agrotehnice contribuie la protecţia roadei chiar şi fără aplicarea pesticidelor sau la reducerea esenţială a volumelor de lucrări chimice. De aceea, tendinţa principală în dezvoltarea sistemului integrat de protecţie a plantelor constă, în primul rând, în aplicarea rezonabilă a metodelor agrotehnice.

Noul sistem recomandă, între altele, scoaterea din uz a pesticidelor în corespundere cu unele decizii ale ministerului de resort şi ale Centrului de Stat pentru Atestarea şi Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md