Linkuri accesibilitate

Israelul a bombardat rețeaua de tuneluri din Fâșia Gaza


Artileria israeliană, bombardând poziții ale grupării Hamas în Fâșia Gaza
Artileria israeliană, bombardând poziții ale grupării Hamas în Fâșia Gaza

Forța de apărare israeliană a tras tiruri de artilerie și a efectuat bombardamente aeriene masive vineri asupra unei rețele de tunele ale militanților palestinieni, în Gaza, în timp ce orașele israeliene au fost din nou ținta unor atacuri persistente cu rachete.

Israelul a bombardat rețeaua de tuneluri din Fâșia Gaza
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

La cea mai mare operațiune israeliană împotriva unei ținte specifice de la începutul conflictului au luat parte 160 de avioane militare, precum și tancuri și artilerie desfășurate în afara Fâșiei Gaza, a declarat, potrivit relatării Reuters, purtătorul de cuvânt militar israelian lt.col. Jonathan Conricus.

Barajele de rachete asupra unor localități din sudul Israelului au venit după ofensiva de 40 de minute lansată de israelieni în zori, vineri, în cea de a cincea zi a celor mai grave confruntări armate între Israel și militanții palestinieni din ultimii șapte ani.

O femeie și trei copii ai ei au fost uciși în Gaza, au spus oficiali medicali din nordul enclavei, iar cadavrele lor au fost scoase din molozul casei unde trăiau. O femeie israeliană în vârstă a murit în timp ce se îndrepta spre un refugiu, pentru a se feri de un nou atac cu rachete.

Gruparea Hamas, care controlează Gaza, a lansat atacuri cu rachete asupra Ierusalimului și Tel Avivului ca ripostă la ciocnirile dintre poliția israeliană și palestinieni lângă moscheea Al Aqsa din Ierusalim – al treilea cel mai sfânt loc al Islamului.

Până vineri la prânz, cel puțin 119 oameni fuseseră uciși în Gaza, inclusiv 31 de copii și 19 femei, iar 830 au fost răniți, potrivit autorităților medicale palestiniene.

În Israel, bilanțul morților era vineri de opt: un soldat aflat în patrulare lângă granița cu Gaza, șase civili israelieni – inclusiv doi copii – și un muncitor indian, au informat autoritățile israeliene.

Curtea Penală Internațională a avertizat că persoanele răspunzătoare de masacre ar putea fi inculpate pentru crime de război.

Autoritățile Națiunilor Unite pentru afaceri umanitare au spus că sunt informații despre cel puțin 200 de locuințe distruse sau grav avariate, și că sute de oameni și-au găsit adăposturi provizorii în școli, în nordul Gazei.

Israelul susține că face tot posibilul pentru a evita pierderile de vieți din rândul civililor, inclusiv avertizând dinainte asupra atacurilor, și că se concentrează exclusiv asupra militanților.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus joi că actuala campanie „va mai dura”. El și alți oficiali israelieni au spus că Hamas, cea mai puternică grupare militantă din Gaza, trebuie șubrezită substanțial înaintea oricărui armistițiu.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG