A fost descoperită cea mai veche stea! Se află la 16 mii de ani lumină de Pământ. Ce caracteristici are

14 Mai 2021, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Mai 2021, 17:01 // Actual //  MD Bani

O echipă internațională de oameni de știință din Statele Unite, Coreea de Sud și Brazilia a descoperit una dintre cele mai vechi stele din populația II. Gigantul roșu SPLUS J210428.01−004934.2 este situat la 16 mii de ani lumină de Pământ și se caracterizează prin metalicitate foarte scăzută. Articolul astronomilor a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Steaua a fost identificată în sondajul astronomic S-PLUS (Southern Photometric Local Universe Survey). Este situat în regiunea Stripe 82, care se află în regiunea ecuatorului ceresc și acoperă o suprafață de 300 de grade pătrați. Analiza fotometrică a lui J2104-0049 a arătat că steaua conține foarte puțini atomi mai grei decât hidrogenul. Concentrațiile de carbon, oxigen, azot și alte elemente sunt mai mici decât pe Soare, de peste zece mii de ori, scrie Lenta.ru.
Această metalicitate scăzută indică faptul că uriașul roșu aparține populației II. Acestea sunt câteva generații de stele care s-au format la scurt timp după Big Bang, iar vârsta lor depășește 10 miliarde de ani. Au apărut din rămășițele primelor stele cărora le lipsea carbonul. Moartea stelelor populației III, a cărei durată de viață a depășit cu greu un milion de ani, a dus la apariția atomilor grei care au fost incluși în compoziția stelelor generațiilor următoare, inclusiv a stelelor populației I, căreia îi aparține Soarele .
Conform simulărilor, compoziția chimică a lui J2104-0049 se explică cel mai bine prin faptul că a apărut din rămășițele unei populații III cu o singură stea supernovă de mare energie, a cărei masă este de 29,5 ori masa Soarelui. În același timp, modelele nu au reușit să reproducă cu precizie abundența relativ mare de siliciu din J2104-0049, astfel încât oamenii de știință sugerează căutarea stelelor mai vechi cu o compoziție similară pentru a înțelege cum s-ar fi putut forma.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 12:09 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz anunță că va cumpăra metan de la Energocom în luna mai, în urma licitației de la Bursa de Mărfuri. Prețul de achiziție va fi anunțat la sfârșitul luni mai.

„În urma desfășurării licitației pe platforma „BRM East Energy” în data de 23 aprilie 2024, a fost determinat furnizorul gazelor pentru SA „Moldovagaz” pentru luna mai 2024 – SA „Energocom”. Conform condițiilor de licitație, prețul de livrare se va stabili în ultima zi a lunii aprilie curent, formula de preț fiind legată de indicele bursier TTF front month index”, anunță compania Moldovagaz

SA „Moldovagaz” și în continuare va asigura procurarea gazelor naturale pentru consumatorii săi la cele mai mici prețuri oferite pe piață.

În luna aprilie, prețul de achizție al metanului de la Energocom este de 45o de euro pentru mia de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău