Igor Grosu acuză scheme de corupție: „Cerem premierului să ia toate măsurile necesare pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat”

Irina Odobescu
14/05/2021
Captură: privesc.eu

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a solicitat vineri autorităților interzicerea exportului de grâu din rezervele de stat, invocând „scumpirea pâinii cu un leu” ca urmare a unei scheme de corupție. 

„S-a scumpit prețul pâinii cu un leu. Cum s-a ajuns la această scumpire? Printr-o schemă pusă la cale de către ministrul Agriculturii Perju, prin coincidență cumătrul lui Igor Dodon, șeful Agenției Rezerve de Stat, un coleg mai vechi al lui Voicu, și un oligarh, un monopolist pe piața de cereale, un oarecare Vaja. Aceștia au pus la cale o schemă prin care, sub pretextul împrospătării rezervei de stat, să exporte acest grâu din țară.

Și atunci și anterior am atenționat că, în contextul secetei de anul trecut și faptului că roada a fost de două ori mai mică decât în anii precedenți, că există riscul ca prețul la pâine să crească. Am solicitat să fie introdus moratoriu la exportul grâului din rezerva de stat. Acest grâu, la recomandarea noastră, urma să fie pus la dispoziția companiilor, brutăriilor, industriei de panificație, pentru a se putea anticipa eventuala scumpire a pâinii”, a spus Igor Grosu în cadrul unui briefing de presă. 

Deputatul PAS cere prim-ministrului interimar în exercițiu, Aureliu Ciocoi, să ia toate măsurile necesare pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat. „Pâinea este un produs social, strategic. Acest grâu trebuie să ajungă la brutării, la mori, pentru a opri și a se reîntoarce prețul anterior la pâine.

Guvernul lui Dodon, prin intermediul lui Perju și Voicu, au tot insistat că nu există astfel de pericole. Iată că am ajuns să vedem că au mințit, pentru că în spatele acestor declarații nu a fost nimic altceva decât interesul financiar al lui Dodon și a acestui oligarh. Scumpirile care s-au produs la uleiul de floarea soarelui iarăși fac parte din înțelegerea dintre Dodon și acest oligarh.”

Centrul de Investigații Jurnalistice a investigat culisele afacerii cu grâul din rezerva de stat și anume cum a ajuns marfa la Trans-Oil. Jurnaliștii, în urma anchetei, au scos la iveală că afacerea cu grâul din rezerva de stat implică o companie din grupul Zernoff și alta din grupul Trans-Oil. Agenția Rezerve Materiale, subordonată socialistului Pavel Voicu, a vândut la subpreț grâu din rezerva de stat către firma Ancom Agro. La rândul ei,  Ancom Agro a vândut cu un adaos generos de 50% grâul cumpărat de la stat către Trans-Oil

La începutul lunii aprilie ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a afirmat că „R. Moldova este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea recoltă, iar unii politicieni exploatează subiectul grâului în scopuri politice.

Comentariile ministrului Perju au fost făcute după ce deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a dat alarma că Republica Moldova ar putea să se confrunte cu un deficit de grâu în cazul în care nu va fi extinsă interdicția la export.

La sfârșitul lunii aprilie 2020 Centrul de Investigații Jurnalistice a scris după confirmari oferite de surse din cadrul Grupului de companii Trans-Oil că „o dată la trei zile din Portul Giurgiulești iese câte o navă cu grâu pentru export.” Potrivit datelor oferite rezerva statului ar fi constitui la acea vreme 70.000 de tone de grâu, la care se adaugă peste 100.000 de tone din sezonul trecut depozitate în silozuri. Cel puțin, peste 500.000 de tone ar putea să constituie roada în noul sezon. „În raioanele Drochia, Florești, Soroca, Șoldănești, câmpurile sunt frumoase și, dacă vor fi ploi în aceste zile, trei tone la hectar vor fi cu siguranță”.

Guvernul a aprobat pe 30 martie o hotărâre prin care a impus restricții temporare la exportul de grâu din rezervele de stat până pe 12 aprilie. Această decizie a fost luată după ședința CSS, care a constatat o asigurare precară cu cereale a fermierilor în urma calamităților din 2020.

Ambele decizii – a CSS și a Guvernului – au la bază hotărârea Agenției Rezerve Materiale de a ceda cele 16.855 de tone de grâu din roada anului 2016 din silozul din Gura Camencii, Florești, proprietate a SRL Ancom Agro, parte a grupului Zernoff.

Irina Odobescu
14/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii