/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Pâinea produsă la un combinat de panificație, mai scumpă cu circa 70 de bani. Explicațiile producătorului

missing
14 mai 2021, ora 20:01

S-a scumpit pâinea. Ce-i drept, deocamdată, o singură companie a majorat prețurile cu circa 70 de bani, însă și alte brutării ar putea să procedeze la fel, în viitorul apropiat. Și asta pentru că, spun producătorii, au crescut prețurile la făină, ambalaj, dar și combustibil. Experții în domeniu susțin că este vorba despre ajustări ale prețurilor, întrucât multe firme lucrează în minus și riscă să dea faliment. De cealaltă parte, deputații din opoziție sunt de părere că de vină este exportul de grâu, care sărăcește rezerva de stat și, în consecință, crește costul produselor de panificație. Ministrul Agriculturii susține, însă, că scumpirile sunt nejustificate, iar declarațiile politicienilor – speculative.

„S-a scumpit prețul la pâine cu un leu. La toată pâinea care era și, în special, la pâinea cea ieftină, care era cea mai solicitată de cetățenii noștri, care au din păcate venituri mai mici”.

Deputatul PAS susține că a primit mai multe apeluri de la oamenii care locuiesc la sat și care s-au plâns că pâinea s-a scumpit, astăzi. Am mers și noi la mai multe magazine specializate, care aparțin combinatelor de panificație, pentru a afla care este situația reală. Am identificat doar un singur producător, care a majorat prețul produselor sale.

„Pâinea albă mare s-a scumpit de la 7,5 lei la 8,1 lei. Toată pâinea feliată s-a scumpit cu 50-70 de bani. De ieri, au intervenit schimbările”.

Vânzătoarea ne-a spus că oamenii au observat imediat scumpirea.

„Desigur că va avea consecințe, pâinea e cel mai important produs”.

„Eu nu pot înțelege promisiunile ministrului Agriculturii, Ion Perju, care spunea că avem rezerve suficiente de grâu. Iar pâinea, totuși, s-a scumpit”.

Au de suferit mai ales pensionarii, pentru care fiecare bănuț contează, spun ei.

„Iată, i-am cumpărat nepoatei, la școală pizza. A costat 12 lei, iar acum pâinea s-a scumpit și e 15 lei. Chiar într-o noapte”.

„Pâinea, dacă nu s-a scumpit, a devenit mai mică. Dar deja s-a scumpit și făina, la fel, dar ce o să cumpărăm din pensia noastră?”

Am discutat și cu administratorul brutăriei, care a operat schimbările de preț. Acesta ne-a spus că, în ultima perioadă, s-au scumpit mult materialele prime utilizate în procesul de producere.

„Și făina s-a scumpit. Anul trecut era 4,30 lei, acum e 6,20 lei. S-a scumpit combustibilul, iar pâinea nu merge pe jos la magazin”.

Astfel, administrația brutăriei, pentru a se putea menține pe piață, practic, s-a văzut nevoită să modifice prețurile, mai spune bărbatul.

„Am întins cu scumpirile cât am putut. Nu mai lucram la zero, ci chiar și în pierdere. Ca să păstrăm producerea am fost nevoiți să mergem la scumpiri”.

În schimb, la alte magazine, mai ales la cel ce aparține combinatului Franzeluța, prețul pâinii nu a fost modificat.

„ Nu s-a scumpit nimic. Nicio pâine nu s-a scumpit”.

Experții în domeniu consideră că, de fapt, acestea nu sunt scumpiri, ci doar ajustări de preț, care demult trebuiau făcute.

„În funcție de creșterea făinei, combustibilului și tot ceea ce este pe lanțul de cost, inevitabil, prețurile trebuiau să fie mărite. Eu sunt convins că ei lucrează în minus. Este o ajustare firească și demult trebuia să fie”.

Președintele Asociației Brutarilor din țară ne-a spus că materia primă a început să se scumpească încă din toamna lui 2020, iar până acum, brutarii rezistau datorită rezervelor pe care le aveau.

„Pelicula s-a scumpit, cartonul care se utilizează la ambalare, drojdia, margarina, toate produsele utilizate în producerea primă. Care au avut rezerve, a ținut prețul vechi, care nu a avut, din prima zi a scumpit, încă din luna octombrie”.

Tot astăzi, și deputatul PPDA, Alexandru Slusari a declarat că motivul scumpirii se ascunde în faptul exportului nestingherit de grâu, operat de businessmani, ceea ce duce la sărăcirea rezervelor de stat.

„Solicit ca doamna președintă să convoace, până în seară, Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect cu raportul de la SIS și cu participarea membrilor Guvernului, care tot în acea ședința să aprobe decizia de a interzice exportul grâului până la 1 iulie”.

A scris deputatul pe o rețea socială. Cu o adresare către prim-ministru a venit și deputatul PAS, Igor Grosu.

„Vă cerem urgent să luați toate măsurile necesare, pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat”.

Ministrul Agriculturii are, însă, o altă opinie și susține că scumpirile nu trebuie să îngrijoreze cetățenii.

„Ministerul Agriculturii consideră nejustificate scumpirile operate de unii producători de produse de panificație, dar și speculative declarațiile unor politicieni mărunți, care se află deja în campania electorală și încearcă să devieze opinia publică de la problemele nesoluționate de președinția RM”.

Potrivit ministrului Agriculturii, prețul la făină a atins cote maxime în martie, iar de atunci este în scădere. Acesta a mai declarat că grâu în rezervele de stat este suficient.

„Pe piață sunt diverse cantități de grâu care variază de la 3,30 lei până la 4,30 lei per kilogram”.

La sfârșitul lunii martie, la intrare în Portul Giurgiulești, a fost un scandal mare, după ce mai mulți activiști ai unui partid politic au oprit mai multe camioane cu grâu, care urmau să-l încarce în navele maritime pentru export. Ulterior, a avut loc ședința Guvernului, la care s-a aprobat interdicția de export a grâului, pentru o perioadă. Iar acum o lună, Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 de mii de tone de grâu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent. Atunci, în cadrul ședinței de Guvern, ministrul Agriculturii susținea că, în țară, mai rămân estimativ 70 mii tone de grâu. Totodată, Pavel Voicu a precizat că, în stocurile Agenției Rezerve Materiale, rămân disponibile încă 31 mii tone de grâu, ceea ce înseamnă că, în total, în țară, sunt peste 90 de mii tone de grâu.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram