Alegeri parlamentare 2021: Candidații independenți sunt discriminați, în raport cu partidele, susține Promo Lex

Pentru a participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, un candidat independent trebuie să colecteze 2500 de semnături, iar un partid politic doar 1000.

Foto:

Ceea ce după părerea Directorului de Program PROMO-LEX, Nicolae Panfil „este o discriminare, față de candidații independenți”. 

El a afirmat acesta, prezentând primul raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegeri parlamentare anticipate, din perioada 23.12. 2020 - când guvernul Chicu a demisionat și 11.05.2020.

Conform primului raport prezentat de asociația PROMO-LEX, alegerile parlamentare din 11 iulie, vor fi al 10-lea de acest tip și al 5-lea de tip anticipate. De asemenea, asociația va repartiza 60 de observatori pe termen lung, la Tiraspol, în Diasporă și în interiorul țării. Iar 600 de observatori pe termen scurt în secțiile de votare din R. Moldova. 

În același timp vor fi constituite echipe mobile care vor patrula pe întreg teritoriul țării și în preajma secțiilor de votare, pentru a depista neregulile, în cazul în care acestea  vor fi.

Nicolae Panfil a mai menționat că aceste alegeri parlamentare vin pe fondul scăderii încrederii cetățenilor în instituțiile statului. Astfel Parlamentul și Guvernul au pierdut câte 14% din ratingul de încredere a cetățenilor, în 2020 comparativ cu anul 2019, doar Președinția și-a menținut pozițiile.

El a adăugat ca un impact semnificativ asupra acestor alegeri anticipate la avut faptul că în agenda ambilor candidați, în turul doi al alegerilor prezidențiale, această promisiune a fost prezentă.

La final de campanie electorală, Asociația v-a prezenta un raport cu recomandări pentru candidați și CEC.


Pub