Blanchete de jumătate de miliard de lei, comandate de ASP, printr-o licitație. Un deputat PAS acuză instituția de ilegalități. Vezi explicațiile celor vizați

„Jumătate de miliard pentru blanchete, cu toate că  are rezerve  de circa 400.000 bucăți, ceea ce este suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ un an.” acestea afirmă deputatul, Radu Marian, într-un demers înaintat prim-ministrului interimar, Aurel Ciocoi. 

Foto:

 „Pe 29 aprilie, a fost inițiată procedura de achiziție pentru aproximativ 3 milioane de blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare cu o valoare estimată este  de peste 498 de milioane de lei fără TVA”, afirmă Aurel Ciocoi.

Răspunzând la aceste acuzații, ASP menționează că „la moment, stocul de blanchete pentru pașapoarte constituie 210 mii de unități. Achiziționarea circa a 1,5 mln. de blanchete este bazată pe analiza efectuată de ASP în baza cantității actelor eliberate în anii 2015-2020, precum și de cantitatea actelor cu termenul de valabilitate expirat sau care va expira în anul curent”.

De asemenea, ei accentuează că numărul cetățenilor Republicii Moldova care anterior au deținut pașaport, dar la data de 01.01.2021 nu dețin nici un pașaport valabil este peste un milion de persoane.

În același timp, până la finele anului curent, va expira termenul de valabilitate a încă peste 340 mii de pașapoarte ale cetățenilor Republicii Moldova, peste 100  mii de buletine de identitate.


Pub