„A stat scut între copii și atacator": Cum o profesoară a salvat elevii, în școala din Kazan, cu prețul propriei vieți

„Dacă nu ar fi fost acțiunile decisive ale dirigintei noastre, ar fi fost mai multe victime”, a spus unul dintre elevii din clasa 8-a, din gimnaziul 175, despre Diliara Galiulina. Învățătoarea a fost rănită, în urma atacului armat de acum 2 zile și se află în spital. Mai mulți profesori au făcut mărturii despre ce au trăit în acea zi teribilă, scrie presa rusă.

Foto: colaj

Ghiveciul cu flori

În momentul în care atacatorul de 19 ani a ajuns la etajul 3, nimeni nu a înțeles ce se întâmplă. 

„Am auzit o explozie, ne-am dus la fereastră și am văzut cum copiii, care mergeau la educația fizică, fugeau în stradă”, a spus elevul din clasa a 8-a. „Apoi, despre pericol s-a anunțat prin difuzor, iar profesorul a ordonat imediat tuturor să se ascundă sub bănci”.

Profesoara de limbă și literatură tătară Dilara Galiullina preda în clasa respectivă de mai mult timp, iar elevii o ascultau din cuvânt. Imediat ce aceștia s-au ascuns sub bănci, atacatorul a dat buzna în clasă.

„Profesoara i-a blocat calea. Ea l-a rugat să părăsească biroul, apoi a luat un ghiveci cu o floare de pe masă și a încercat să o arunce. Dar nu a avut timp. S-au auzit două împușcături, iar profesoara a căzut pe podea și ucigașul a trecut la noi”.

După ce a tras de mai multe ori, Galyaviev, fără să scoată un cuvânt, a părăsit biroul și a început să bată la alte uși, dar nimeni nu i-a deschis. Elevii au sunat la poliție. Au sosit mai multe echipe ale forțelor speciale, copiii au fost evacuați, iar profesoara rănită a fost transportată la spital și operată, apoi tranferată într-un spital din Moscova, cu un avion special.

„Am încercat să-i calmez”

Școala nr. 175 din Kazan nu era păzită, era doar un paznic care stătea lângă cadrul detectorului de metale. Văzând un străin înarmat, într-o mască neagră, la ușă, paznicul a apăsat butonul de alertă.

Profesorul de limba rusă Roman Gusenfeld și elevii săi au avut noroc: Erau relativ departe de epicentrul evenimentelor, într-o altă aripă a școlii, dar împușcăturile au fost auzite și acolo.

„Am încercat să-i calmez pe copii. Ce poate face profesorul într-o astfel de situație?", Spune Roman Lvovich. "Am repetat că sunt cu ei, că trebuie să așteptăm".

Gusenfeld lucrează la Școala 175 de cincizeci de ani. El a fost director, iar în prezent este profesor. I-a scos pe copii din clasă abia după ce ofițerii au bătut la ușă și au spus că totul s-a terminat. În acele momente, părinții multor elevi au reușit să ajungă deja la instituția de învățământ.

A stat scut între elevi și atacator

Între timp, unii părinți au spus că nu toți profesorii au urmat instrucțiunile. O profesoară a fugit și a lăsat elevii singuri, însă au fost salvați de prefesoara de engleză Elia Eldarovna. Văzând că elevii au rămas fără profesor, aceasta a intrat în clasă și a închis ușa.

Unii dintre elevi au deschis ferestrele și erau pe punctul de a sări de la etajul trei din disperare, dar Elia le-a interzis să facă acest lucru, spunându-le să aștepte ajutoare. În cele din urmă, polițiștii au apărut și i-au scos pe toți afară printr-o ieșire de urgență. Femeia nu era profesoara acelor elevi, însă nu intrat în panică și a reacționat prompt. Elia este una dintre profesoarele care au fost ucise. Potrivit elevilor, aceasta i-a acoperit pe copii cu propriul corp, înainte ca atacatorul să deschidă focul.

„Încă îmi este greu să cred", recunoaște Gusenfeld. „Elvira, o tânără de douăzeci și șase de ani, necăsătorită, un profesor excelent, creativ, deschis pentru tot ce este nou. Am cunoscut-o bine. Elevii plâng."

Atacatorul care a deschis focul asupra elevilor și a profesorilor, la o școală din Kazan, a fost diagnosticat cu o afecțiune cerebrală în anul 2020. Anterior, acesta a mers la medici în repetate rânduri, însă nu era la evidență la psihiatru sau narcolog.

Tânărul de 19 ani a săvârșit un atac în gimnaziul 175, unde a studiat anterior. Șapte elevi și doi adulți au fost uciși, 23 de persoane au fost rănite, dintre care 20 de copii. Șase sunt acum în terapie intensivă. Atacatorul a fost reținut și s-a dovedit că avea o armă înregistrată oficial. 


Pub